Украйна призова за реформа в структурата на Съвета за сигурност на ООН. Целта е да се попречи на Русия да използва правото си на вето в Съвета да възпрепятства действия, свързани с конфликта в източна Украйна, предаде радио „Свободна Европа“.

„Нуждаем се от спешна реформа в Съвета за сигурност, за да премахнем злоупотребите с правото на вето“, коментира външният министър на Украйна Павло Климкин, който председателства срещата на Съвета за неразрешените конфликти в Европа.

Разпоредба в хартата на Съвета изисква, „участник в спор да се въздържа от гласуване“ по дадения проблем, но това „очевидно се пренебрегва“, допълни Климкин.

Русия използва властта си например да блокира инициатива за създаване на международен трибунал за преследване на отговорните за свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии (полет MH17) през 2015 година над военната зона в източна Украйна“, при която бяха убити стотици хора.

Съветът за сигурност на ООН трябва да има възможност да разследва „кървави конфликти“, независимо дали един от замесените участници е постоянен член на Съвета, имащ право на вето, каза Климкин.

Русия, която твърди, че няма войски в Украйна, вече няколко пъти е отхвърляла като неприемлива всякаква намеса срещу правото и на вето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *