Днес започна третият кръг от преговори за съставяне на коалиционен кабинет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

От страна на ГЕРБ участие взимат заместник-председателят на партията Цветан Цветанов, Владислав Горанов и Делян Добрев. В разговорите днес, от „Обединени патриоти“ ще се включат Борис Ячев, лидерите на партия „Атака“ и ВМРО, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов, председателят на НФСБ Валери Симеонов, Миглена Александрова, Десислав Чуколов и Станислав Станилов.

Преди срещата Красимир Каракачанов заяви пред журналисти, че не очаква преговорите да приключат днес.

По думите на Томислав Дончев от ГЕРБ, няма как да има правителство до 20-и април. „Колкото време е необходимо, толкова. Де факто има още 10 дни, които трябва да бъдат използвани по най-добрия начин“, коментира Дончев в Габрово.

След срещата между ГЕРБ и патриотите в петък беше изяснено, че по теми, свързани с битовата престъпност и сектора „Сигурност“ има единодушие. Като цяло представителите на политическите групи са на едно мнение за воденето на външната политика на страната.

Дискусионна остава темата за пенсиите, където от „Обединени патриоти искат увеличение на минималната пенсия до 300 лв. От ГЕРБ, че бюджетът не може да понесе такова повишение, то не може да се случи изведнъж и не трябва да бъде за сметка на финансирането на други пера в бюджета.

Друг въпрос, по който няма съгласие, е въвеждането на мажоритарен вот, като от ГЕРБ искат да се въведе 100% мажоритарна система, за която беше гласувано на национален референдум миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *