„На следващите президентски избори ще се кандидатирам, не на тези, защото тогава мисля, че вече ще съм на възраст, която каквото съм могъл, съм дал на изпълнителната власт. Ще се кандидатирам заради играта,“ заяви министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Премиерът коментира отново мигрантската криза. По думите му България очаква, че на срещата на върха на 16 септември Европейският съюз ще вземе решение да увеличи „в пъти“ помощта за охрана на границите с Турция и Гърция.

„Над 108 милиона евро са влезли в България по линия на границата. Аз искам да се увеличат в пъти, във вид на техника, на термовизи, на физическа сила, защото ние имаме близо 1000 километра граница с Гърция. В момента много от мигрантите в София влизат от там,“ каза Борисов.

Той отново подчерта нуждата от сътрудничество с Турция, но заяви, че отпадането на визовия режим за турските граждани в ЕС е невъзможно засега, както и присъединяването на страната към Европейския съюз.

Издаването на визи обаче, може да бъде облекчено, например за притежателите на служебни и дипломатически паспорти, посочи премиерът.

Анкара постоянно предупреждава ЕС, че ако не бъде въведен безвизов режим за гражданите и през октомври, ще прекрати споразумението за сдържане на мигрантския поток към Европа. От друга страна обаче Турция отказва да изпълни изискването на Брюксел за синхронизиране на антитерористичните си закони с европейските и по-точно в частта за спазване на човешките права.

Относно Българското председателство на ЕС Бойко Борисов обясни, че е оглавил щаба (статията може да прочетете тук) по подготовката на нашето европредседателство, „за да бъдем концентрирани и да не се излагаме пред чужденците”.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *