На второ четене на промените в Изборния кодекс депутатите приеха да има електронно гласуване. Преди обаче да бъде въведено официално, ще бъде проведено експериментално електронно гласуване в три последователни избори през 2018 г.

В случай, че експерименталното електронно гласуване е успешно – при гарантиране тайната на вота, сигурността на системата и осигурен граждански контрол върху изборния процес, и не са установени съществени нарушения при произвеждането му, на изборите за членове на Европейския парламент от България през 2019 г. избирателите може да гласуват дистанционно електронно, като резултатите от гласуването се вземат предвид при определяне на резултатите, записаха депутатите.

Преди началото на 2018 година Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да направи и три симулации на дистанционно електронно гласуване с измислени партии, коалиции или кандидати.

ЦИК ще трябва да създаде постоянно действащо специализирано звено за техническо осигуряване и технически контрол на дистанционното електронно гласуване, което ще координира дейността си с Министерския съвет (МС), записаха депутатите.

Срещу приетите разпоредби се обяви председателят на БСП Михаил Миков, според когото те ще дадат възможност за манипулация на електронното гласуване. По думите му манипулацията е заложена в текста, според който звеното за техническо осигуряване на електронното гласуване работи в координация с Министерския съвет.

В. „24часа” писа, че според последните решения на депутатите (ГЕРБ и Реформаторския блок) избирателят ще има право да променя вота си, като се зачита само последният подаден от него преди приключването на срока за гласуване.

При дистанционното електронно гласуване избирателят прави своя избор чрез обща бюлетина върху визуален, аудио или тактилен терминал, на която отбелязва по еднозначен начин своя вот. Бюлетината е проектирана по същия начин, както хартиената бюлетина, като ще бъде налична и приетата по-рано в сряда (27 април) кутийка „Не гласувам за никого”.

Не по-късно от 18 дни от датата на насрочване на изборите Централната избирателна комисия трябва да открие интернет страница за регистрация за дистанционно електронно гласуване, както и за предоставяне на информация във връзка с това гласуване. Интернет страницата ще съдържа информация за необходимите действия при дистанционното електронно гласуване. На нея ще бъде предоставена еднаква по обем и качество информация за регистрираните в изборите партии, коалиции или кандидати. Уеб страницата ще предоставя и достъп до приложение, позволяващо дистанционното електронно гласуване в период с продължителност 96 часа, който изтича в 24.00 часа на деня, предхождащ с 3 дни изборния ден на територията на страната.

Избирател, който желае да гласува дистанционно по електронен път, ще трябва да се регистрира през интернет страницата не по-късно от два дни, преди да упражни правото си на глас.

Данните от дистанционното електронно гласуване за партии, коалиции и кандидати няма да се оповестяват до края на изборния ден. Избирателят ще има право да провери дали гласът му е приет и преброен правилно от системата, без това да разкрива тайната на вота.

Сред другите приети промени са, кметове да се избират само в населени места с население над 400 души и трите нови парламентарни партии да имат по един член в ЦИК. Последните ще бъдат назначени с указ на президента.

Статията е по информация на в. „24 часа“, БНТ и bTV.

2 коментара за “През 2018 г. ще се проведе експериментално електронно гласуване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *