Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че ще подаде оставка и ще предизвика парламентарни избори, ако депутатите не одобрят предложението му за създаване на национална армия.

„Законодатели, които не гласуват за армията на собствената си страна, трябва да си отидат вкъщи,“ каза той и допълни, че ще преодолее възраженията на съюзниците от НАТО като координира на „100 процента“ плана с тях.

Идеята за заменяне на леко въоръжените сили за сигурност на Косово с редовна армия предизвика силни възражения както от етническото сръбско малцинство в страната, чиито представители в правителството обявиха, че ще блокират закона, така и от САЩ и НАТО.

Според сръбските депутати подобен ход изисква и промяна в конституцията на отделилата се от Сърбия област.

По-рано тази седмица парламентът се опита да заобиколи сръбската опозиция като подготви промени в съществуващия закон, които ще позволят на силите за сигурност да купят тежко въоръжение и да наберат повече войски като така ще се превърнат в армия.

НАТО и Съединените щати заявиха, че ще преоценят помощта, която осигуряват на косовските сили за сигурност, ако планът на президента бъде одобрен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *