Говорителят на албанския парламент, бивш премиер и лидер на Социалистическото движение за интеграция (СДИ), Илир Мета, беше избран за президент на страната. Той получи подкрепата на лявоцентристкото мнозинство в парламента и така събра 87 гласа (от общо 140), които са достатъчни, за да бъде избран.

Мета е седмият президент на Албания, след падането на сталинисткия комунистически режим през 1990 година.

При предишните три опита на управляващата Социалистическа партия на Еди Рама, не беше издигната силна кандидатура, която да се хареса на опозиционната Демократическа партия. Последните вече един месец бойкотират парламента.

В крайна сметка социалистите решиха да подкрепят Мета, за да бъде избран президент.

Отсъствието на опозицията спира приемането на реформа в съдебната система, която трябва да помогне на Тирана да започне преговорите за присъединяване към Европейския съюз. Демократите искат да бъде формирано технократично правителство от експерти, тъй като според тях сегашното е корумпирано и е манипулирало местните избори.

Новият президент на Албания е на 48 години. Той започва политическата си кариера през 1992 г., когато е на 23 години, като депутат от Социалистическата партия.

Между 1999 и 2002 година Мета е премиер на Албания, а през 2003 година се отделя от социалистите, за да създаде своята партия, СДИ, която печели 8.4% от гласовете на изборите през 2005 година и получава 5 места в парламента.

На следващите избори, през 2009 година, СДИ взима само 4 места, но се включва в коалиционно правителство с Демократическата партия. Тогава Илир Мета става външен министър.

Сътрудничеството с демократите прекъсва през 2013 година и той преминава на страната на социалистите. Тогава е избран и за говорител на парламента.

Политическата кариера на новия албански президент е белязана от множество обвинения в корупция, злоупотреба с власт и изборни измами. Той не е осъден по нито едно обвинение.

Снимка: Wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *