В понеделник (20 март) се проведе телевизионен дебат между кандидатите за президентския пост във Франция. Независимият Емануел Макрон затвърди позицията си като лидер за предстоящия вот.

Според анкета, проведена след продължилия 3 часа и половина дебат и цитирана от „Ройтерс“, Макрон, който е бивш министър на икономиката, е бил най-убедителен сред петимата претенденти.

Телевизионният сблъсък между френските кандидат-президенти беше първият от трите, които ще се проведат преди първия рунд на изборите на 23 април. Дебатите са изключително важни на фона на проучвания, показващи, че 40% от френските граждани все още не са решили кого ще подкрепят.

Най-сериозният опонент на Макрон е лидерът на крайнодясната партия Национален Фронт, Марин льо Пен.

Центристът я обвини в „подвеждане“ на избирателите чрез „извъртане на истината“, когато тя говори за надигането на радикалния ислям във Франция и, че той подкрепя буркините (бански, който покрива цялото тяло и се носи от жени мюсюлманки).

Льо Пен, от своя страна, по-късно нападна Макрон за това, че никога не взима твърдо решение.

От седмици проучванията на общественото мнение във Франция показват преднина на Марин льо Пен и Емануел Макрон. След неочакваните резултати от референдума във Великобритания за излизане от Европейския съюз и победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ притеснението на финансовите пазари, че лидерът на Националния фронт може да спечели изборите във Франция, е огромно. Льо Пен обещава да изкара Франция от еврозоната и да организира референдум за членството на страната в ЕС.

При наличието на толкова много избиратели, които все още не са решили за кого ще гласуват, изходът от изборите е напълно непредвидим.

Снимка: Creative Commons Attribution 4.0 International сертификат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *