Френските граждани гласуват днес на първия тур на президентските избори в страната. Те ще изберат двама кандидати, които ще отидат на финалния втори тур на изборите на 7 май.

От единайсетте кандидати, четирима са водещи. Това са: републиканецът Франсоа Фийон, Емануел Макрон (центрист) от En Marche!, Жан-Люк Меланшон (крайноляв) от La France Insoumise, и крайната националистка Марин льо Пен (лидер на Национален фронт).

Останалите седем кандидати са: Беноа Амон от Социалистическата партия, Николас Дюпон-Енан от Debout la France, Натали Арто от Lutte Ouvriere, Филип Путу от Нова антикапиталистическа партия, Жак Шеминад от Солидарност и прогрес, Жан Ласай от Resistons! И Франсоа Аселино от Популярен републикански съюз.

Изборните секции са отворени от 8 сутринта във Франция. В интернет с хаштагове като #JeVote и #ElectionsPresidentielles2017 се призовават гражданите да гласуват.

Още в събота отвориха секциите за французите, които ще гласуват в отвъдокеанските територии на Франция (вкл. Френска Полинезия и Френска Гвиана), както и консулствата и посолствата в другите държави. Опашки от избиратели има в Мюнхен и Тел Авив.

Общо 70 000 изборни секции са отворили врати за избиратели. Взети са засилени мерки за сигурност, на фона на високата терористична заплаха. 50 000 полицаи и жандармеристи, както и 7 000 войници ще следят за реда и сигурността.

Снимка: Chris Stubel, Wikipedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *