2017-04-24 / 08:17 По данни на Министерство на вътрешние работи на Франция, при 97% преброени гласове, Емануел Макрон получава 23,86% от гласовете, а Марин льо Пен – 21,43%. На трето място след тях са Франсоа Фийон с 19,94% и Жан Люк Меланшон с 19,62%.

Късно вечерта в неделя Емануел Макрон коментира резултатите от изборите:

Днес народът на Франция каза своята дума. Нашата страна е изправена пред безпрецедентен момент в своята история, но отговори по най-добрия възможен начин – чрез масово гласуване. Реши да постави мен на първо място в първия тур …

Искам да бъда президент на всички френски граждани – на патриотите в лицето на националистическата заплаха. Президент, който проектира, трансформира и изгражда, който позволява, тези които искат да създават, да са иновативни, да правят бизнес и да работят, да го правят по-лесно и бързо. Президент, който помага на тези които имат по-малко, които са по-крехки.

През следващите две седмици ще работя, така че заедно да обединим колкото се може повече хора около кандидатурата ми. Силата на това обединение ще е решаваща за правителството.

Вие сте лицето на френската надежда. Мои съграждани, няма повече от една Франция. Има само една, нашата, Франция на патриоти, в Европа, която предпазва и, която трябва да се реформира. Vive la République, vive la France.

Марин льо Пен също направи обръщение:

Вие ме доведохте до втори тур на президентските избори. Искам да изразя своята дълбока благодарност. Първата стъпка, която трябва да доведе френския народ в Елисейския дворец е направена. Това е исторически резултат.

Това е акт на френска гордост, акт на хората, надигащи своите глави … Френският народ сега има много прост избор: или продължаваме по пътя на пълната дерегулация или избираме Франция.

Сега имате шанса да изберете реалната промяна. Ето моята цел: реална промяна/ време е да освободим френската нация от арогантния елит, който иска да ни казва как да се държим. Защото да, аз съм кандидатът на хората.


2017-04-23 / 22:37 Според първите неофициални резултати, които се тиражират от международните медии, центристът Емануел Макрон и крайната националистка Марин льо Пен са победителите от днешния първи тур на президентските избори във Франция като Макрон води с около 2 процента пред льо Пен.

Друг водещ кандидат, Франсоа Фийон призна загубата си и призова своите избиратели да подкрепят Макрон на втория тур:

„Въпреки всичките ми усилия, решителността ми, не успях да убедя съгражданите си. Пречките по пътя ми бяха много и жестоки. Загубата е моя и поемам отговорността, моят е и аз сам ще я нося”, коментира Фийон.


„Ние трябва да изберем това, което е най-добро за нашата страна … Националният фронт е познат със своята агресия, нетолерантност и програмата си, която ще доведе нашата страна до банкрут, а Европа до хаос … Екстремизмът може само да донесе нещастие и разделение на Европа. Няма друг избор освен да се гласува срещу крайно дясното. Аз ще гласувам за Емануел Макрон”, каза още Франсоа Фийон.

Френският премиер Бернар Казеньов се присъедини към победения кандидат на Социалистическата партия, Беноа Амон, и призова избирателите на партията да подкрепят Емануел Макрон на втория тур.

Съвсем накратко говорителят на Макрон коментира за АФП: „Ние обръщаме нова страница във френската политическа история.”

Победата на Макрон е наистина историческа, тъй като от Втората световна война насам за втори тур на президентските избори се класират кандидати, които не са членове на основните централно-десни и централно-леви партии, които управляват страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *