Хилари Клинтън се обяви за кандидат на Демократическата партия за президент на Съединените щати и изтъкна ролята си в историята като първата жена, която ще поведе една от основните партии в битката за Белия дом.

На проведените във вторник избори в бившата първа дама победи в щатите Ню Мексико, Ню Джърси и Южна Дакота своя съперник, сенаторът от Върмонт, Бърни Сандърс.

Сандърс победи в Северна Дакота и Монтана, а в Калифорния, където борбата е за най-много делегати, при 61% преброени гласове, Хилари Клинтън води. Трябва да се има предвид, че при демократите броят на делегатите се разпределя пропорционално, което означава, че и Сандърс получава делегати в своя полза.

Общият сбор на делегатите, които подкрепят Клинтън надхвърли нужните 2 383, за да си осигури номинацията на демократите.

В реч пред симпатизанти в Ню Йорк тя наблегна над историческия момент за правата на жените: „Благодарение на вас достигнахме повратен момент. За първи път в историята на нацията ни жена ще бъде номинирана от голяма партия за президент на Съединените щати.”

Бившият държавен секретар на САЩ постави събитието в контекста на прогреса, постигнат в Америка, и в същото време не пропусна да атакува изказванията на Доналд Тръмп.

Въпреки че обяви победата си изглежда, че Хилари Клинтън няма да остане сама на фронта, както това се случи при републиканците с Доналд Тръмп.

Сенатор Сандърс обяви, че няма да се откаже от борбата за номинацията на демократите. Той заяви, че ще продължи битката до последните първични избори в щата Вашингтон на 14 юни и след това на конгреса на Демократическата партия във Филаделфия следващия месец.

„Аз съм добър в аритметиката и знам, че тази борба на фронта е много, много стръмна за нас,” коментира той пред привърженици в Санта Моника. „Но ние ще продължим борбата за всеки вот и всеки делегат.”

На теория сметките на сенатора от Върмонт са верни. Възможността, която той разглежда, е промяна в решението на суперделегатите, които са заявили, че ще подкрепят Хилъри Клинтън. Те са изявени партийни личности, които имат право да променят мнението си за кого ще гласуват.

Към момента Хилари Клинтън има 2 497 делегати, а Бърни Сандърс – 1 663. Разпределението им е следното:

delegati

При републиканците изборите не бяха толкова вълнуващи, тъй като единственият кандидат на партията, бизнесменът Доналд Тръмп, събра необходимия брой делегати за спечелване на номинацията на партийния конгрес през юли.

Скандал все пак имаше. Той беше свързан с изказване на Доналд Тръмп срещу федерален съдия с латиноамерикански произход, който разглежда дело за измама срещу бизнесмена във връзка с Университета „Тръмп”.

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Пол Райън, който наскоро обяви подкрепата си за милиардера, нарече думите на милиардера по адрес на съдията „дефиниция на расизъм.”

Както и при свои други изказвания, Тръмп заяви, че коментарите му са били „грешно интерпретирани”.

Повече новини за Президентски избори САЩ 2016 може да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *