Ново лице се включва в надпреварата за Белия дом. Кандидатурата за президент на бившия губернатор на Ню Мексико Гари Джонсън (на снимката) беше издигната от Либертарианската партия в Съединените щати. Той беше избран на партиен конгрес в Орландо, щата Флорида.

Негов вицепрезидент ще бъде бившият губернатор на Масачузетс Уилям Велд (70 г.)

Години наред интересът към Либертарианската партия в САЩ е малък от страна на избирателите. Подкрепата към нея идва от свободните пазарни капиталисти и привържениците на узаконяването на марихуаната. Партията има само няколкостотин хиляди регистрирани членове, което е само малка част от възрастното население.

63-годишният Джонсън е бил губернатор на щата Ню Мексико два мандата, в периода 1995-2003-та година. Тогава, като представител на републиканците, той е работил в посока на по-ниски данъци, намаляване на бюрокрацията и легализиране на марихуаната.

Пред делегатите на либертарианците, новият кандидат-президент обяви, че ще се бори за гласовете на изпадналите в апатия.

Въпреки слабата популярност на партията му, този път той може би наистина има шанс да стигне напред в надпреварата. Двете вероятни номинации на републиканците и на демократите – Доналд Тръмп и Хилари Клинтън, имат едни от най-ниските рейтинги в историята.

„Има републикански избиратели, които ще се чувстват измамени от факта, че тяхната президентска номинация е била отнета от риалити звезда [референция към бизнесмена Доналд Тръмп], и има демократически избиратели, които ще се почувстват измамени, когато корпорациите изхвърлят сенатор Сандърс [опонентът на Хилари Клинтън – сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс] на конвенцията в този нагласен процес,” заяви в неделя Николас Сарварк, национален председател на либертарианците. „Когато тези хора се почувстват измамени, ние им представяме нова опция.”

Обикновено кандидат на трета партия не се представя добре на изборите в САЩ. Към момента Джонсън има рейтинг от около 10%, но за да се включи в основните дебати, той трябва да получи поне 15% подкрепа на национално равнище в пет социологически проучвания.

Гари Джонсън представи либертарианците и по време на президентските избори през 2012-а година. Тогава той спечели малко под 1% от американския вот.

Повече новини за Президентски избори САЩ 2016 може да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *