Президентът Росен Плевнелиев изрази готовност да сезира Конституционния съд (КС) по повод одобрения референдум, ако депутатите не го направят.

В предаването „Панорама“ по БНТ държавният глава определи референдумите като „ядреното оръжие“ на демокрацията. Според него трябва да се внимава в чии ръце е това „оръжие“.

„Очаквам в следващите дни народните представители да изяснят своята позиция дали някои от тях ще се организират, така че да бъде сезиран Конституционният съд по въпроси от предстоящия референдум, може би два, които са с откровени съмнения за противоконституционност … с оглед да сработи референдума правилно, а не популистки,” коментира още Плевнелиев.

Плевнелиев заяви, че наложеното от него вето върху текстове от Изборния кодекс няма общо с въпроса дали би се кандидатирал за втори мандат, а решението за това ще стане ясно в края на юни.

Още в четвъртък президентът коментира дебатите за референдума в Народното събрание. „За мен е необяснимо как народните представители вчера говореха за противоконституционност на някои от предложените въпроси, а днес не стана и дума за това. Просто се отказаха от отговорност и я прехвърлиха към друга институция”, заяви той пред журналисти в Шумен.

„За мен е повече от необяснимо как след като преди една година организирахме референдум и на два пъти се обърнах към Народното събрание за допитване до народа по въпросите за електронното гласуване, този референдум се проведе с масово участие, а днес народните представители с лека ръка допуснаха още веднъж да се зададе въпрос за електронното гласуване. Колко пъти трябва да питаме българския народ по един и същ въпрос и къде е логиката”, попита Плевнелиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *