Производителят на електрически луксозни автомобили Tesla се изправи пред два проблема тази седмица. Собственици на автомобили на марката съдят компанията за това, че ги използва за „бета тестъри“ на Автопилот системата, която според тях прави колите Tesla „много опасни“.

Жалбата е подадена в четвъртък в Сан Хосе, Калифорния, и цели организирането на групов иск за собствениците на 47 000 коли Model S и Model X, продадени през периода 2016-2017 година. Проблемът, според жалбоподателите е, че Автопилотът е опасен , а клиентите са тези, които се справят с бъговете на технологията.

Официалният отговор на компанията, чиито собственик е милиардерът Илън Мъск, е че обвинението е „нечестно“, „некоректно“ и „търсещо сензация“ чрез изказването, че Tesla не е направила така, че да е 100% ясно какво може и какво не Автопилотът.

От Tesla винаги са заявявали открито, че технологията е в бета версия. Никой обаче не е обсъждал доколко е правилно да се тества бета технология от реални хора.

Компанията също така предупреждава, че никой не бива да оставя движението на колата изцяло на Автопилота, и винаги трябва да се следи пътя.

Технологията стана причина за поне един смъртен случай, но от разследването не стана ясно дали шофьорът не е следил достатъчно движението или е имало опасна мъртва точка в системата.

Друг проблем, за който компанията съобщи, е свързан с проблеми в ръчната спирачка на някои Model X и Model S, произведени между февруари и октомври 2016 година. В изявлението на компанията се посочва, че „може да има предавка, която би могла да е произведена неправилно от нашия доставчик“.

53 000 автомобили ще бъдат изтеглени от пазара, а поправката на автомобил ще отнема по-малко от 45 минути.

Снимка: Steve Jurvetson, Wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *