Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в ЕС са се увеличили за 26-и пореден месец. Увеличението през октомври е скромно, 2.9%, след като през септември е отчетен ръст от 9,8%, сочат данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

През периода януари-октомври 2015 г., спрямо същия период на 2014 г. е отчетен 8.2% (1.1 млн. броя) ръст на регистрациите на нови автомобили в Европа до над 11.5 милиона автомобила.

Според проучването на ACEA, продажбите на нови автомобили в България са се увеличили с 15,4% през октомври на годишна база. Страната продължава да се представя отлично, след като през септември беше отчетен ръст с 19,5%, като по този показател заемаме престижното шесто място сред всички 28 страни-членки на ЕС.

От началото на годината до октомври 2015 година регистрацията на нови автомобили в България се е повишила с 13% до 19 022 броя, спрямо същия период на 2014 година. По този показател се нареждаме на осмо място в ЕС.

Забавяне на темпа на растеж на продажбите през октомври е отбелязано в Германия и Франция, а във Великобритания е отчетен дори спад с 1.1%. По-добри данни отчитат Италия и Испания.

Като цяло, от началото на годината, силен скок в продажбите/регистрациите на нови автомобили, се отчита в Испания и Италия.

По марки коли най-значителен ръст на продажбите е отбелязан от немската компания Daimler (с 21% до 68 хил. автомобил. Ръст от 8% регистрира и италианската компания Fiat Chrysler Automobiles. Свиване на продажбите е отчетено при френската компания Peugeot Citroën (спад с 0,9%), при Renault SA (-0,7%) и при Volkswagen (спад с 0,5%).

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *