Русия и САЩ са внесли в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция в подкрепа на режима на спиране на огъня в Сирия, който ще влезе в сила в събота в полунощ.

Това е заявил председателят на Съвета за сигурност на ООН, венецуелският дипломат Рафаел Рамирес, цитиран от ТАСС.

“Получихме проект на резолюция от делегациите на Русия и САЩ в подкрепа на политическия процес и спирането на огъня”, каза Рамирес. “Работим усилено, за да приемем резолюцията до събота, за да подкрепим съгласуваното спиране на огъня.”

Дипломат от една от държавите членки на съвета е казал пред ТАСС, че резолюцията може да бъде приета на заседание на Севета за сигурност, насрочено за 23 ч. московско време. По време на закритата част от срещата специалният пратеник на генералния секретар на ООН Стафан де Мистура ще представи пред членовете на Съвета за сигурност доклад за усилията за уреждане на конфликта. “Де Мистура ще опише целия политически процес. САЩ, Русия и страните в конфликта се съгласиха да спрат огъня. След това трябва да бъдат възобновени и преговорите. С тях се занимава Де Мистура и ние го подкрепяме”, каза Рамирес.

Руската военна авиация извършва въздушни удари срещу терористичната организация „Ислямска държава” в Сирия от 30 септември, по молба на президента Башар Асад. От 2014 година, водената от Съединените щати коалиция също извършва въздушни нападения срещу бунтовници в Сирия и Ирак.

Освен спиране на огъня, проекторезолюцията задължава на хартия сирийската правителствена армия и опозиционните групи да спазват примирието.

В документа от 2 страници, с който агенция ТАСС разполага, се казва, че сирийската армия и опозицията са уведомили Русия и САЩ, че приемат условията са прекратяване на военните действия и придържане към тях.

Споразумението „призовава всички държави членки, особено групата ISSG (Международна група за подкрепа на Сирия) да използват влиянието си върху страните по конфликта, за да се осигури изпълнение на обещанията и да се създадат условия за стабилно и продължително прекратяване на огъня.”

В проекторезолюцията се призовава още враждуващите страни да осигурят достъп на хуманитарни работници, за да се помогне на Сирия да се справи с влошаващата се хуманитарна криза. Потвърждава се и подкрепата на ООН за осъществяване на мирни преговори между правителство и опозиция.

Една от главните цели на примирието е да се осигури помощ за цивилни, особено в обсадените области, откъснати от доставки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *