Недостигът на професионални шофьори е осезаем в цяла Европа. Интересът към професията от страна на младите намалява и причината не е само заплатата.

Ето например Германия, мечтата на шофьора, страната, в която заплатите в професията са най-високи. Въпреки това германският транспортен сектор се нуждае от близо 45 000 шофьори на камиони и броят им може да се увеличи драстично през следващите няколко години, ако нищо не се промени.

Както и у нас, разликата между отделните региони е голяма. Най-високи са заплатите в Мюнхен и Кьолн (2 625 евро, бруто), а най-ниски в Чемниц ( 2 225 евро) и Берлин (2 375 евро), показват данни от сайта truck-jobs.com. Това е значителна, но не и изненадваща разлика между богатия Запад и по-бедния Изток в страната. Все пак именно по западната граница на Германия са разположени най-много износители.

За съжаление обаче „възможността за голямо увеличение на заплатите на шофьорите е ограничена,“ пише транспортният портал dvz.de.Какво може да се направи?

Заплатата не е най-важният фактор. Както става ясно от скорошни колективни споразумения в сектора, шофьорите държат и на много други неща. В това число влиза например работната атмосфера.

Според портала dvz.de шофьорите предпочитат да работят за малко по-ниска заплата в компания, където им е приятно, вместо за повече пари, във фирма, в която трудно ще изградят добри взаимоотношения с колеги и управленски екип.

Ето и съветите, които порталът дава, за да се стане професията шофьор на камион атрактивна отново:
  • Шофьорите заслужават уважение и баланс между работа и личен живот;
  • Трябва да се промени образователния профил, така че и по-млади хора, искащи да застанат зад волана, да могат да го направят;
  • Трябва да се промени образът на шофьора като се вземат предвид промените в професията, свързани с дигитализацията;
  • Трябва да се подобри пътната и паркинг инфраструктурата в Германия (и не само в Германия). Това означава повече ТИР паркинги, както и по-добри условия там;
  • Ремонтните дейности по пътищата трябва да бъдат управлявани по-добре също;
  • Ускорена дигитализация в логистиката, която ще доведе до много положителни ефекти, вкл. намалено време за чакане на адреси за товарене и разтоварване и подобрено сътрудничество между участниците в логистичната верига. Тези фактори ще спомогнат за подобряване работните условия на шофьорите на камиони.

Снимка: Pixabay

Един коментар за “Какво още е нужно, за да стане професията шофьор на камион атрактивна отново?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *