Тази история е толкова невероятна, че звучи като приказка. Работата в ИТ сектора е желана професия за все повече хора. Невероятно звучи и фактът, че, работещ няколко години като програмист човек, решава да стане шофьор на камион.

Въпреки че Дмитри е имал добри перспективи за развитието си в технологичния сектор, транспортът е това, което кара кръвта му да кипи.

Според белоруския сайт dev.by, Дмитри е роден в малък град в региона Витебск, близо до руската, латвийската и литовскита граници. Както той го определя, мястото е в доста отдалечен регион на страната.

Дмитри си спомня времената в училище, когато е учил програмни езици като Pascal  и BASIC и е писал алгоритми на хартия, тъй като не е имало пари за много компютри в училище.

Въпреки всичко той учи усилено през годините и през втората година в университета са запознава с приятел на негов приятел, който след като е работил като програмист в САЩ, се връща в Минск и започва собствен бизнес. Именно това се оказва и първото работно място за Дмитри.

Първоначалната заплата не е висока. Той започва с едва 150-200 долара на месец, но след няколко месеца достига 350 долара, а в последствие 1800 долара. Въпреки че се е налагало да работи понякога по 18-часови смени, той смята, че си е заслужавало.

Заплатата му осигурява добър стандарт на живот за Беларус, но интересните поръчки за работа стават все по-малко. Работата не е удовлетворяваща. По време на своето обучение той изкарва допълнителни средства като превозва мебели. В последствие работата му в настоящата ИТ компания започва да намалява и има все по-малко проекти. Същевременно нарастват страничните транспорти, които той прави. И така се стига до момента, в който Дмитри трябва да реши – друга ИТ компания или шофьорска професия на пълен работен ден.

„Мислех за друга ИТ компания, но шофирането наистина влезе под кожата ми”, коментира бившият програмист.

До ден днешен той си спомня забавни моменти от новата си работа, когато е виждал изумените лица на клиенти, след като им е казвал, че е програмист.

Често се е случвало, той да предлага помощта си на клиенти, имащи проблеми с компютрите си. В отговор на предпазливия им въпрос „Разбираш ли от тези работи?”, той спокойно е отговарял: „Разбира се! Хей, аз съм програмист.” А, на въпроса защо работи и като шофьор, Дмитри отговаря спокойно: „Просто искам да имам живот.”

Когато започва да се занимава само с шофьорска професия, Дмитри се чувства отлично, защото липсва стреса от работата само пред компютъра. Работата в транспортния сектор му дава и възможността да се среща с нови хора всеки ден.

След определено време като работник, той решава да си купи собствен бус, за транспортиране на стоки до три тона. Дмитри бързо си изгражда репутация на човек, на който може да се разчита и в последствие успява да си купи още два буса. Стъпка назад обаче прави, когато е викнат в армията. След като излиза няма нито клиенти, нито поръчки. Пазарът се е променил и конкуренцията сее увеличила.

За момент той се замисля за завръщане към програмирането, но перспективата за неразделна връзка с компютъра просто го отблъсква.

След пресмятане на предимства и недостатъци сметката е много проста. В допълнение на свободата, която професията шофьор на камион дава, са и парите.

Един програмист взема 25-30 долара на час, но денят има само 24 часа и никой не може да си спечели повече време.

„В транспорта мога да раста, мога да си купя нови камиони и да наемам хора”, допълва той.

Към днешна дата Дмитри управлява собствена транспортна компания. По думите му не можеш да управляваш такава компания, ако сам не си карал камион. Това помага обективно да оцениш работата, която извършват твоите работници.

Когато си прекарал време на пътя, разбираш хората и знаеш техните проблеми. Не очакваш невъзможното от своите работници. Затова и до ден днешен, аз сядам зад волана”, казва още той.

Днес Дмитри прави толкова добри пари, колкото и програмистите, но се чувства жив, усещане, което му е липсвало в ИТ сферата.

Снимка: Scania

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *