След като бяха глобени през юли от Европейската комисия с близо 3 млрд. евро, водещи производители на камиони са изправени сега пред групов иск за 100 млрд. евро.

Компанията Bentham Europe*  обяви, че предлага да финансира иск от името на купувачи на камиони, които са станали жертви на европейския картел на производителите на тежкотоварните превозни средства.

Припомняме, че на 19 юли т.г. ЕК разкри, че компаниите MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco и DAF са договаряли цените на камионите, както и варианти за избягване на стриктните правила на Комисията за опазване на околната среда, в продължение на 14 години.

За тези нарушения те бяха глобени с общо 2.93 млрд. евро като производителят MAN избегна глоба, тъй като уведоми ЕК за картела.

Всички производители на камиони, уличени в забранената практика, признаха, че са участвали в картела, с изключение на Scania, чието участие все още се разследва.

Джеръми Маршал, главен инвестиционен директор на Bentham, описа мащаба на вредата, нанесена от картела:

От 1997 до 2011 година някои от най-големите производители на камиони в Европа са били в картел, за да мамят клиентите. Обемът на продажбите на камиони, покрит от ЕК е внушителен – очакваме, че около 10 милиона камиона са били продадени в ЕС по това време, и на база на очаквания за надценки, приписвани на предишни картели, на купувачите на средни до големи камиони са били надвзети около 10 500 евро на камион.

Bentham цели да даде възможност за възстановяване на вредите на възможно най-много купувачи на камиони като позволи на жертвите на картела колективно да търсят обезщетение.

Потенциалните ищци, които са купили или взели на лизинг камиони от една или няколко от тези компании – MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco, DAF и Scania, през периода 1997 до 2011 г. – може да се регистрират на сайта на Bentham Europe (http://www.benthameurope.com/en/trucks).


* Компанията Bentham Europe се занимава с разследване и управление на съдебни спорове и арбитражни претенции, финансирани от компанията-майка Bentham Ventures. Към момента Bentham финансира и управлява искове на институционални акционери срещу Tesco PLC (в Англия) и Volkswagen AG (в Германия), както и разследва няколко други групови искове.

Източник: prnewswire

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *