Когато преди време се заговори за електрическите камиони на никому непознатата компания Nikola Motor, идеята за подобни превозни средства изглеждаше недостижима в близко бъдеще. Също така, фактът че никой не беше виждал е-камиона на живо, също създаваше сериозни съмнения. През декември миналата година беше представен прототипа на Nikola One, който по това време нямаше нито интериор, нито мотор.

Много скептици просто не вярваха, че този „макет” ще се превърне в реално движеща се машина, но както изглежда, те са грешили.

Nikola Motor Company планира да започне масово производство на електрическите камиони Nikola One (за транспорти на дълги разстояния) и Nikola Two (за градски транспорт) през 2021-а година.

И това е напълно възможно, тъй като производителят наскоро обяви сътрудничество с Bosch, които ще осигурят „сърцето” на тежкотоварната машина – електрически мотори eAxle.

Bosch осигуряват двигател, скоростна кутия и оси. Максималната мощност, която ще се предава към колелата е 505 к.с. Това означава, че влекач с конфигурация 6×4 ще има две подобни системи в задната си част и мощността му ще надхвърля 1000 конски сили.

Освен това електрическите мотори ще бъдат свързани с водородна система. Горивните клетки ще генерират електричество, а камионът ще може да изминава цели 1900 км с нула вредни емисии.

Още преди пускането си на пазара Nikola One вече има сериозна група клиенти. По време на предварителните продажби вече са купени 7 000 камиона на обща стойност 2.3 млрд. евро.

Снимка: Nikola Motor

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *