В Част I вече представихме някои от най-важните промени в транспорта за 2019-а година. Сега е време да обърнем внимание на още няколко важни държави.
Франция

Тол таксите във Франция поскъпват всяка година, според договорите на пътните оператори с държавата. От 1 февруари 2019 година увеличението на цените ще е с максимум 70% от нивото на инфлация. Според прогнози става въпрос за 0.98% до 1.40% повишение на тарифите спрямо 2018 година. Френски медии отбелязват, че най-голямо увеличение може да си позволи операторът ASF (до 2.19%).

Още по темата вижте ТУК.

Ръст на минималната заплата

Френското правителство планира увеличаване на минималната ставка на заплащане от 9.88 до 10.03 евро на час от тази година. В резултат минималната брутна заплата в страната ще стане 1521.22 евро (спрямо досегашните 1498.47 евро). Това е второто повишение, което беше предложено, след като по-рано президентът Емануел Макрон увеличи минималната заплата със 100 евро.

Повишението на заплатата в страната беше резултат от протестите на „жълтите жилетки“, които започната от средата на ноември 2018 г.

Информацията е от особено значение за превозвачи, командироващи шофьори на френска територия. Последните трябва да спазват изискванията на т.нар. закон „Loi Macron”, за командированите работници.

Унгария

От 1 януари 2019 година тол таксите поскъпнаха и в Унгария. Това е първото им увеличение от 3 години насам. Според информация на Министерството на иновациите и технологиите, средното увеличение на цената е с около 5.8%.

За товарни превозните средства с Евро 3 и Евро 4 категории, и с повече от 4 оси, пътните такси поскъпват с над 32%.

Колко точно поскъпват тол таксите за всички товарни превозни средства в Унгария, може да видите ТУК.Великобритания

Брекзит е все по-осезаема реалност за Обединеното кралство. Все още обаче няма споразумение между Европейския съюз и британското правителство. В края на месец декември миналата година Европейската комисия обяви въвеждането на спешен план за действие в някои сектори, в случай на т.нар. „твърд“ Брекзит.

Що се отнася до транспортния сектор, ЕК прие предложение за регулация, позволяваща на транспортни компании от Острова временно (за 9 месеца) да могат да транспортират стоки в ЕС свободно, при положение, че Великобритания даде същите права на европейски превозвачи.

Ако двете страни не постигнат споразумение преди Брекзит, следните технически мерки по отношение на вноса и износа на стоки от Общността до Великобритания влизат в сила:

  • Делегиран регламент относно включването на моретата около Обединеното кралство в правилата относно сроковете за подаване на обобщени декларации и предварителни декларации преди напускане или влизане на митническата територия на Съюза.
  • Предложението за регламент относно добавянето на Обединеното кралство в списъка на държавите, за които е валидно общо разрешение за износ на изделия с двойна употреба в целия ЕС.

Снимка: Public Damain Pictures

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *