След Коледа и Нова година, както и няколко именни дни, е време да се върнем към работната реалност. Тя обаче идва с някои значителни новости. Умни тахографи, разширяване на тол системите, забрана за дизелови автомобили. Това са само част от промените, които се случват в транспорта тази година.
Умни тахографи

Т.нар. „смарт“ тахографи ще бъдат задължителни за камионите ново производство в Европейския съюз, в сила от средата на месец юни. За останалите камиони задължението се отлага с краен срок 2034-а година. Според мненията сред бюрократите в Брюксел и производителите на умните тахографи, последните са по-ефективни що се отнася до невъзможност да бъдат манипулирани. Транспортните инспектори ще могат да работят по-лесно с тях. Данните от „смарт“ тахографите ще могат да се взимат от разстояние. Устройствата ще записват и маршрута на превозните средства като информацията ще се обновява на всеки 3 часа.

Очакваме с нетърпение да видим дали гениалната източноевропейска мисъл ще намери път и през тези препятствия.Австрия

Федералното Министерство на транспорта, иновациите и технологиите (BMVIT) наскоро представи проектозакон за тол таксите в страната от 2019 г.

Въпреки че проектът предвижда задължително коригиране на инфлацията на инфраструктурните разходи в размер на 2.2%, за камиони, отговарящи на емисионния стандарт EURO 6, таксите ще се увеличат почти три пъти.

За пръв път в тарифите за този клас превозни средства се взимат предвид външните разходи, свързани със замърсяването на въздуха. Австрийските превозвачи остро критикуваха увеличенията.

Поскъпването е, както следва:

  • 6.2% за камиони Евро 6 с 2 или 3 оси;
  • 5.3% за камиони Евро 6 с 4 оси;

Всички други тарифи ще поскъпнат с 2.2%.


Тол такси в Австрия през 2019 г. (в центове, без ДДС):
Белгия

От 1-и януари три нови пътни отсечки влизат в тол обхвата във Фландрия:

  • Нова отсечка от магистралата А11 (Bruges-Knokke);
  • Път N36, от Roulers (R32) до Zarren (N35);
  • Път N722, от Hasselt (N80) до St Trond (N718).

Операторът Sofico публикува и нови тол такси във Валония. Промените взимат предвид инфлацията и покачването на разходите.

Повече четете ТУК.

Испания

Още през миналия януари испанското Транспортно министерство въведе забрана за прекарване на редовната седмична почивка в кабината на камиона. Първоначално новото правило трябваше да влезе в сила през юли 2018-а г. Поради последвали пречки забраната се прилага от началото на тази година.

Глобите за неспазването и възлизат на 1 000 евро.

Повече по темата може да видите ТУК.

Германия

Може би най-важната дестинация за българските превозвачи. Планираните за 2019 година промени не предизвикват овации сред транспортните среди. Тол таксите в страната скачат значително. Транспортните власти обосновават поскъпването с разходите за строителство на пътна инфраструктура, както и с поддръжката на пътната мрежа.

Ето и новите тарифи:

(в евро)

Промените в тол таксите няма да се отразят на камионите на природен газ, за които влезе в сила ново правило. От тази година те няма да плащат пътни такси по германските магистрали. Повече вижте ТУК.

Увеличаване на минималната заплата

Минималната ставка на заплащане в Германия вече е 9.19 евро на час (бруто). При 40-часова работна седмица, това означава допълнителни 55 евро (бруто) за работника.

От следващата година минималната заплата се увеличава до 9.35 евро на час. Информацията е важна за превозвачи, осъществяващи транспортна дейност на германска територия.

Т.нар. MiLoG (Законът за минималната заплата в Германия) е в сила от 2015-а година. По това време минималното заплащане на час беше 8.85 евро, а през 2017 година беше повишено до 8.84 евро.

Забрана за дизелови автомобили

В много германски градове влизат в сила забрани за дизелови коли. Новите правила са резултат от няколко съдебни дела, заведени от германската организация за опазване на околната среда Deutsche Umwelthilfe.

Рестрикциите влизат в сила за следните градове:

Снимка: BEPnews

Един коментар за “Новата 2019-а идва с важни промени в транспортната индустрия. Къде и колко? Част I

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *