Когато трябва да бъде постигнат резултат, то съответните дейности, свързани с постигането му, трябва да са решителни. Бразилските шофьори на камиони определено знаят как да отстояват своето.

В началото на миналата седмица те излязоха по главните пътни артерии на страната и я „прализираха”. Причината за недоволството им – драстичното покачване на цените на горивата. Дръзкото действие доведе и до желания резултат.

„Стачката заплашва стабилността на Бразилия”, написа ежедневника „Ел Паис” миналия петък. И разбира се тук става дума за реална сериозна стачка, в която се включиха почти половин милион шофьори. Те организираха 534 блокажи на магистрали.

Президентът на страната, Мишел Темер, заплаши, че ще използва въоръжените сили, за да отблокира пътищата. Полиция и армия успяха да премахнат 132 блокади, за да отворят пътя за доставка на гориво за най-важните военни и полицейски учреждения.

Цените на горивата в Бразилия почти се удвоиха от 2016 година насам. Повишението застраши сериозно печалбата на транспортните компании. Ситуацията в страната беше драматична, тъй като блокирането на пътищата доведе до недостиг на лекарства в болниците, на храна и вода в някои градове, както и на гориво за бензиностанции и летища. Повечето местни и международни полети бяха отменени, пристанищата бяха блокирани също, а много производства спряха работа. Извънредно положение беше обявено в Сао Пауло, а според местни медии добитъкът в някои ферми започнал да измира, поради липса на фураж.

След седемдневен протест, Мишел Темер отстъпи. В събота вечерта той подписа три закона, с които удовлетворява исканията на шофьорите на камиони. Цените на дизела ще бъдат поницени с около 12% през следващите 60 дни, а правителството ще компенсира доставчикът на гориво за намаленията. В допълнение, пътните оператори няма да таксуват последната ос на полуремаркетата. Очаква се отстъпката на правителството да струва на данъкоплатците близо $2.7 млрд. Загубите от протеста се оценяват на близо $3 милиарда.

Тази седмица професионалните шофьори в Португалия също започнаха безсрочна стачка, организирана от Националната асоциация на португалските транспортни компании (ANTP). Целта на шофьорите е да се обърне внимание на трудната ситуация, в която се намира транспортната индустрия. Те искат няколко процента увеличение на заплатите в сектора, защита срещу прекалено поскъпване на цените на горивата и отстъпки от тол таксите по магистралите. Протестиращите заявиха, че ще продължат стачката си, докато правителството не изпълни исканията им.

Снимка: Mark Nielsson, Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *