По време на провелия се вчера протест на превозвачите срещу т.нар. Пакет „Мобилност“, проведох разговор с няколко шофьори на камиони, които бяха паркирали машините си на бул. „Цариградско шосе“.

Първият ми въпрос естествено беше дали някой ги е накарал да протестират. Те твърдо заявиха, че идват по свое желание и никой нищо не може да ги накара.

На въпроса ми какво мислят за прословутото предложение шофьорите да се прибират на три седмици вкъщи, един от тях търпеливо ми обясни, че подобно нещо за него не е рентабилно, тъй като, когато кара вътрешно, му се заплаща твърд надник на ден. За три седмици навън и една вкъщи просто не си заслужавало. Някои от шофьорите нямаха проблем с това предложение, тъй като карат само прави курсове и се прибират вкъщи всяка седмица.

Интересно ми беше да разбера мнението им по отношение на задължението да се прекарва седмичната почивка извън кабината. Един от шофьорите ми показа кабината на своя чисто нов камион Volvo. По думите му кабината е средно луксозна и е неговият дом. Вътре на разположение са две легла, хладилник, други шкафове, климатик и телевизор. Общо взето всичко. Според него не е удобно всеки път да си събира багажа, за да отиде на хотел и после отново да го връща.

По-добре би било просто да се инвестира в инфраструктура на паркингите. Навсякъде да има обособени бани и тоалетни. Основен проблем са кражбите на гориво, както и на стока от камионите. Видях и няколко т.нар. „усмивки“, направени за проверка на съдържанието на ремаркето. Именно за това шофьорите смятат, че от ключово значение е да се осигури безопасността на шофьорите на паркингите, както и цялостта на техните товари. Отново друг господин обясни колко е трудно да се намери паркомясто след 4 часа следобед в Германия и това е другият ключов проблем, който трябва да бъде разрешен, тъй като камионите не могат да се паркират къде да е. 

Именно недобрата инфраструктура и липсата на такава (на паркинги) е водещ проблем за Мобилния пакет, твърдят шофьорите. Затова и той не може да бъде достатъчно ефективен.

Още повече, според някои от водачите правилата за прекарване на 45-часовата почивка извън кабината се прилагат само за шофьори от Източна Европа – България, Румъния, Полша, Чехия и т.н. Глоби не се налагали на шофьори на камиони, каращи за немски и френски компании например.

Според някои от шофьорите целта на Пакет „Мобилност“ и предложените нови правила е чуждестранните компании на привлекат водачи от Източна Европа, тъй като те са много по-добри шофьори от германци или французи. А също така западните компании ще плащат по-ниски заплати на източноевропейците. Много от шофьорите твърдят, че е заблуда, че немска или френска компания плаща повече отколкото българска.

Не можем да бъдем буквалисти в нито една посока по този въпрос. Както има коректни работодатели в чужбина, така има и у нас. Просто навсякъде трябва да се отсеят хубавите от гнилите ябълки.

Шофьорите, с които говорих, бяха от компания „Транспрес“. Някои от мъжете работят за превозвача вече 20 години и твърдят, че редовно си получават заплатите и винаги толкова, колкото им е било обещавано, независимо от ситуацията и времето.

Имайки предвид, че по този въпрос разговора ми с тях беше съвсем извън официалностите и не използвах камерата си, също така, след като видях начина им на общуване с техния началник – приятелски и съвсем свободно, определено смея да твърдя, че не са ме излъгали или подвели.

Очакваме и Вашите мнения за Пакет „Мобилност“, както и мненията Ви за български и западни превозвачи.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *