Хиляди протестиращи излязоха по улиците на Париж и Варшава, за да настояват пред правителствата си да отхвърлят споразуменията със САЩ (TTIP) и Канада (CETA) за свободна търговия, предаде Ер Те.

7 000 демонстранти са излезли в полската столица Варшава, предаде РИА.

Да изразят несъгласието си с Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) със САЩ и подобното на него Всеобхватно икономическо и търговско споразумение (CETA) с Канада, в 30 града във Франция протестираха общо 40 000 души, съобщи ТАСС.

Париж прекъсна преговорите с Вашингтон за TTIP, но споразумението с Канада все още има шанс да получи зелена светлина, след като министър-председателят на Франция Мануел Валс го определи като „законно балансирано“.

Министрите от Европейския съюз, които подкрепят търговската сделка с Канада, твърдят, че тя е добра за Европа, тъй като ще създаде нови работни места, ще подобри търговията и ще освободи ЕС от почти всички мита.

Междувременно протестиращите във Варшава държаха банери, които определят двете споразумения като „токсични“, „заплаха за земеделието“ и „диктатура на корпорациите“. Хората стачкуват срещу опасността генетично модифицирани храни да навлязат на местните пазари.

Брюксел може да подпише сделката CETA с Отава до края на месеца, въпреки че в Белгия също имаше демонстрации. Депутати във френско-говорящата област Валония наскоро гласуваха също гласуваха против.

През седмицата германският конституционен съд даде зелена светлина на правителството да подпише спорното споразумение между ЕС и Канада. Това обаче ще стане при няколко условия, най-важното от които е правото на страната да се оттегли от договора по всяко време.

Решението на съда дойде само 24 часа, след като изслуша аргументите на критикуващи споразумението от граждански обединения и партии. Те внесоха подписка срещу договора, подписана от повече от 200 000 германски граждани.

Аргументацията на противниците на споразумението беше отхвърлена от съда като несъстоятелна.

България и Румъния заплашват да блокират споразумението с Канада, ако Отава не премахне визите за българи и румънци.

На 27-и октомври предстои среща на върха ЕС-Канада. За да бъде ратифицирано споразумението, националните парламенти на всички 28 държави членки на Евросъюза трябва да го одобрят.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *