Хиляди протестираха мирно в македонската столица Скопие за четвърта поредна нощ, след като парламентът на страната насрочи скорошни избори, в опит да сложи край на задълбочаващата се политическа криза.

Протестиращите искат оставката на президента Георге Иванов, след като той спря разследванията за корупция срещу много македонски политици, включително бившия премиер Никола Груевски.

Опозиционните партии обвиниха Груевски и правителството му, че са в основата на огромен скандал, в който 20 000 души са били подслушвание. Става въпрос за политици, съдии, полицаи, журналисти и дипломати.

Тази седмица президентът Иванов амнистира 56 официални лица, обвинени за участие в скандала.

Груевски, който се оттегли от поста си през януари, отрича обвиненията и обвинява опозиционния лидер Зоран Заев, че заговорничи срещу него.

В телевизионно обръщение на живо тази седмица македонският президент оправда скандалното си решение с нуждата да бъдат защитени националните интереси и каза, че няма да промени решението си.

По темата: 

Протести в Скопие, след като президентът помилва обвинени в корупция политици

Парламентарните избори в Македония са насрочени за 5-и юни. Най-голямата опозиционна група в страната обаче каза, че ще бойкотира вота. „Това е заговор, Конституцията е нарушена,” каза Зоран Заев пред репортери на 15-и април.

Действията на президента Иванов бяха остро критикувани от Съединените щати и Европа, а еврокомисарят по въпросите на разширяването на ЕС Йоханес Хан постави под въпрос възможността за провеждане на честни избори в Македония.

Един коментар за “Протестите в Македония продължават с призиви за оставката на президента

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *