Месец преди старта на президентската кампания, 25.4% от българите посочват, че биха гласували за ГЕРБ, показва проучване на „Екзакта Рисърч Груп“. На второ място е БСП – с 15.3%, а Реформаторският блок заема трето място – с 6%.

ДПС и Патриотичният фронт имат по 4.5%, а АБВ получава 3% от вота на избирателите.

Според анкетата 61% от българите смятат, че предстоящите избори са много важни за страната. Най-често така мислят избирателите на ГЕРБ, на БСП и на ПФ.

Малко повече от половината от имащите право на глас българи заявяват твърдо намерение да гласуват. Делът на изразилите желание да гласуват на референдума е по-нисък с около 10 пункта. Готовността да се отиде до избирателните урни в момента е твърде условна величина. Все още не са отчетени ефектите от задължителното гласуване. От изследванията на „Екзакта” през последните два месеца е видно, че хората в малка степен са запознати с нововъведенията в изборното законодателство

Най-много желаещи да гласуват за президент има в селата, а най-малко – в столицата. Готовността за гласуване нараства сред по-възрастните респонденти.

51% от участвалите в изследването българи заявяват, че неизвестният засега кандидат на ГЕРБ е най-вероятният победител в изборната надпревара за президент. По-често от останалите това твърдят хора на възраст между 30 и 60 години, високообразовани и заможни избиратели. 92% от привържениците на ГЕРБ вярват в победата на своя кандидат.

Партийните предпочитания на хората са водещи когато избират кого да подкрепят за президент. Две трети от избирателите заявяват, че ще подкрепят кандидата на партията, на която симпатизират. Най-често това е позиция на избирателите на БСП, на ГЕРБ, на ПФ и на РБ.

Леко се е покачило одобрението към основните държавни институции и водещи политици.

Към 12 септември 33% от българите одобряват работата на правителството, а 18% – тази на парламента. Анкетата показва, че 75% от привържениците на управляващата партия ГЕРБ одобряват работата на кабинета. Одобрението и неодобрението към правителството е изравнено сред избирателите на РБ. Сред привържениците на останалите партии неодобрението доминира.

Увеличава се уважението към полиция и армия на фона на нарастващите страхове за сигурността, а съдът отново е институцията с най-ниско одобрение.

С 4 пункта нараства одобрението към премиера Бойко Борисов през последните шест месеца. То е по-високо от неодобрението (48% срещу 42%).

Най-харесваните министри са Лиляна Павлова (с 47% одобрение), Томислав Дончев (42%) и Вежди Рашидов (40%).

Според анкетата най-малко впечатления има за работата на новия министър на труда и социалната политика Зорница Русинова, а министрите на здравеопазването и образованието получават най-много критики.

Топ 10 на най-одобряваните публични лица през септември включва:

Йорданка Фандъкова – с 67% одобрение;

Кристалина Георгиева – с 53% одобрение;

Бойко Борисов – с 48% одобрение;

Лиляна Павлова – с 47% одобрение;

Мая Манолова – с 43% одобрение;

Томислав Дончев –с 42% одобрение;

Вежди Рашидов – с 40% одобрение;

Красен Кралев – с 39% одобрение;

Ивайло Калфин – с 35% одобрение;

Красимир Каракачанов – с 33% одобрение.

Националното представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп” е проведено сред 1000 пълнолетни българи в 89 населени места на страната. Период на теренна работа: 5-12 септември, 2016 г.

Още новини на тема Президентски избори България 2016 може да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *