По последни данни на UDV относно инциденти с камиони, 80% от тях е можело да бъдат предотвратени с помощта на системи за сигурност, които могат да се вградят в машината.

В продължение на около три години организацията UDV, принадлежаща към Асоциацията на Германските застрахователни компании, е осъществявала проучване на пътните инциденти, включващи камиони. Заключенията са ясни.

Много от инцидентите е можело да бъдат избегнати или да бъдат минимизирани неблагоприятните последствия от тях, с помощта на наличните на пазара технологии, коментира Зигфрид Брокман, директор проучвания, цитиран от „Кьолнер Щад-Анцайгер”.

В доклада си анализаторите разграничават три пътни ситуации, ефектите от които са най-сериозни.

  1. Камиони удрят коли в задръстване

Само в North Rhine-Westphalia всяка година стават до 300 катастрофи, при които камион се блъска в кола, спряла в задръстване. Много от тези инциденти са завършили трагично или със сериозни наранявания за някои от участниците в ПТП-то. Този тип катастрофи са около 25% от всички сериозни инциденти и 30% от тези с фатални последици.

Анализаторите отбелязват, че в подобни ситуации обикновено шофьорът не е използвал спирачката или я е натиснал прекалено късно.

Системите за спешно спиране са задължителни за новите превозни средства от 2015-а година. Според UDV една четвърт от германските камиони са оборудвани с такава. Тя предупреждава шофьора, когато той се движи прекалено близо до превозното средство пред него и автоматично намалява скоростта на камиона с 10 км/ч. Според нови регулации, които влизат в сила от догодина системите ще трябва да намаляват скоростта на камиона с 20 км/ч.

Защо обаче, след като има толкова модерни технологии за спиране, все още има толкова много инциденти? Системите могат да бъдат изключвани, а според „Кьолнер Щад-Анцайгер” шофьорите на камиони се възползват от тази възможност.

  1. Шофьорите на камиони не забелязват велосипедисти

Около 60% от инцидентите с камиони и велосипедисти могат да бъдат избегнати, ако всеки камион е оборудван с трафик асистент, следящ т.нар. мъртва точка. Като временно решение експертите предлагат тежкотоварните машини да бъдат оборудвани с камери.

  1. Пътнически коли и бусове удрят камиони

UDV отчита, че умората, разсейването и недостатъчното пространство между превозните средства, причиняват много катастрофи, при които пътнически коли и бусове удрят тежкотоварните машини. Тук решението също може да бъдат системи за спиране, които да бъдат вградени в коли и бусове.

Смятате ли, че задължителното въвеждане на подобни системи за сигурност ще допринесе за по-малък брой катастрофи?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *