Изследване, поръчано от Комитета по транспорта на Европейския парламент (Tran), показва настоящите проблеми на европейския автомобилен превоз на товари по отношение на социалните и трудови условия.

Според шофьорите на камиони заплатите (28% от запитаните), работното време (25%) и работната среда (21%) са се влошили най-много през последните години. Липсата на безопасни паркинги и паркинги като цяло, липсата на добре обучени шофьори, както и общите условия на труд следват в класацията на влошените фактори.

Нелегалните и несправедливи условия на труд, които водят до социален дъмпинг, както и липсата на прилагане на валидни правила и недостатъчният контрол, са основно цитирани като области, в които има наложителна нужда от подобрение. Други притеснителни области са липсата на съответствие между социалните законодателства на държавите-членки на Европейския съюз, незаконният каботаж, качеството на паркингите и местата за почивка и като цяло връзката между времето за управление и периодите на почивка.

Осъщественото от Tran проучване цели да се осъществи по-добра работа по предложения от Европейската комисия Пакет за мобилност на базата на резултатите. Пакетът за мобилност предлага промени при товарните автомобилни превози, с които да се осигури по-честна конкуренция в сектора и същевременно да се гарантира свободното движение на единния пазар в 28-членния блок.

 Снимка: JPC24M, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *