Манипулирането на AdBlue системи е често срещано явление. През последните няколко месеца на миналата година над 300 камиона с манипулиращи устройства са били хванати от британските власти по време на контролни проверки.

Британската агенция DVSA е проверила над 3 700 камиона за възможни измами при AdBlue в периода август до ноември. При всеки 12-и камион са намерени устройства, които изключват системата SCR (Selective Catalytic Reduction), пише британският сайт commercialmotor.com.

При направено сравнение става ясно, че подобна измама е засечена по-често от регистрирани във Великобритания камиони, отколкото при тези, които идват от чужбина.

DSVA съобщава, че в момента, във връзка с проверките за AdBlue се разследват 100 компании, всяка от които има до 80 камиона.

В случаите, когато тежкотоварни машини бъдат засечени с манипулиращо устройство, шофьорът или превозвачът са задължени да го отстранят в рамките на 10 дни. Ако това не се случи, превозвачът ще бъде глобен с 300 паунда, а превозното средство ще бъде спряно от движение.

Досега контролните проверки се осъществяват на пет места, но тази година броят им ще бъде увеличен.

Снимка:  autoaid.de, Wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *