Инспекцията по труда във Франция (Direccte) ще обърне внимание на една по-пренебрегвана група от транспортната индустрия, а именно шофьорите на бусове до 3.5 тона. Местните власти ще изискват документи, показващи колко часа е прекарал шофьорът зад волана.

Доскоро подобни проверки бяха рядкост във Франция, но сега властите там обявиха, че ще осъществяват системни проверки.

Direccte, Регионалните директорати за транспорт и околна среда (DREAL), полицията, жандармерията и митническите представители са получили насоки как да контролират работното време на шофьорите на бусове.

На база на Регулация от 20 юли 1998 година за времето за работа и индивидуална книга за инспекции на пътния транспорт на стоки, сега властите започнаха проверки.

Според френските закони шофьорите на превозни средства до 3.5 тона трябва да записват времето си за работа и почивка във Франция от момента, в който влизат на територията на страната, до момента, когато я напускат. Те трябва да правят това в Индивидуална контролна книга, специално създадена за тази цел (Livret individuel de contrôle, abbreviated LIC – пример за такава книга може да видите ТУК). Тази книга трябва да се попълва редовно и да се показва на властите при проверки.

След одобрени през месец април промени, шофьорите  на бусове до 3.5 т могат да представят и друг документ, потвърждаващ времето за работа и почивка. Той трябва да съдържа планираната продължителност за каране и спирания и да бъде подписан от съответния мениджър в компанията. Нужно е да се отбелязват дневни и месечни резюмета. Тези документи трябва да се пазят 5 години.

Напоследък проверките на бусове в европейските страни зачестиха в резултат на новината, че Европейската комисия започна в края на миналата година работа по нови регулации, които ще засегнат превозни средства с максимално брутно тегло до 3.5 т.

Липсата на контролна книга разбира се няма да доведе само до мъмрене. Глобата във Франция е 135 евро, може да бъде намалена до 90 евро, а максималната и стойност може да достигне 750 евро.

Снимка: MAN

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *