Баварските власти започват по-стриктни проверки, насочени върху залавяне на шофьори на камиони, шофиращи под влияние на алкохол.

По време на посещение на контролен пункт на германската магистрала А9, близо до Фаренцхаузен, баварският вътрешен министър Йоаким Херман посочи, че неподходящото поведение на тираджиите и техническите проблеми на тежкотоварните машини повишават риска от катастрофи и често водят до сериозни пътни инциденти.

Първите по-интензивни проверки за употреба на алкохол от шофьорите на камиони беше осъществена на 12-и май. Близо 400 баварски полицаи тестваха трезвеността на 3300 водачи на тежкотоварни машини. Проверките бяха осъществени преди шофьорите да започнат пътуването си, след отпадането на забраните за движение в неделя.

При 159 шофьори дрегерът е отчел по-високи стойности от позволените от закона 0.5 промила. При половината стойностите са били дори над 1.1 промила. Служителите на реда са направили и проверки за техническото състояние на превозните средства.Контролни пунктове

Баварската полиция от месеци използва мобилни контролни пунктове, както и специално оборудвани станции. Така по-ефективно се отчита теглото на тежкотоварните машини или се измерва автоматично спазването на дистанция. Такива пунктове има разположени на магистрали А8, в посока запад, Розенхайм, и на А9, в посока юг, в областта Пфафенхофен ан дер Илм.

Изобретателни начини за контрол

Органите на реда прилагат нови начини за следене на шофьорите на камиони. Например, за да засичат водачи, които говорят по мобилните си телефони, докато шофират, полицаите в Хесен се придвижват с нестандартни превозни средства като бусове Mercedes Sprinter.

Повече може да прочетете тук.

Холандските им колеги от своя страна избират автобуси и кемпери за своите контроли, за да могат да виждат в кабините на шофьорите. И проверките дават резултати.  За съжаление обаче резултатността означава, че много шофьори на камиони не са отговорни що се отнася до опазването на здравето на останалите участници в движението.

Ние призоваваме всички водачи, независимо дали сядате зад волана на автомобил, камион или мотор, бъдете отговорни на пътя! Пазете Вашия живот и този на останалите!

Снимка: Pxhere

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *