Руският президент Владимир Путин посрещна в Кремъл израелският премиер Бенямин Нетаняху на 21-и април, само дни, след като в Кремъл на посещение беше и палестинския президент Махмуд Абас.

Нетаняху е изразил загрижеността си от процесите в Близкия изток. По време на разговора с руския президент, той е посочил кои са „червените линии“, от които Израел няма да отстъпи, казвайки че страната му няма да допусне шиитската групировка „Хизбула“ да получи свръхмодерно оръжие, с което да бъде нападан Тел Авив. Според Натаняху такова оръжие идва в терористичната групировка през Сирия и Ирак.

По отношение на чувствителния за близкоизточния процес въпрос свързан с Голанските възвишения, Бенямин Нетаняху каза че с или без договор, те ще продължат да бъдат част от държавата Израел. По думите му Израел прави всичко възможно да спре откриването на нов фронт на насилие срещу себе си от Голанските възвишения.

Израелският премиер е изразил желание за по-тясно сътрудничество с Русия в сферата на сигурността и засилване на координацията в тази област, за да не се предизвикват инциденти.

Двамата лидери са обсъдили и ситуацията в Сирия и палестинско-израелския въпрос.

„Дойдох тук с една главна цел – да увелича координацията между нас в областта на сигурността, за да се предпазим от различни грешки, неразбиране и инциденти,“ коментира Нетаняху.

Владимир Путин е изразил желанието си за намиране на баланс на процесите и възможност за постигане на трайно решение в Близкия изток с установените международни принципи.

На този етап Русия показва, че смята Израел за свой важен партньор в региона. Същевременно обаче, Москва поддържа отлични отношения и с Палестинската автономия. Преди дни, на 18-и април, президентът на Палестина Махмуд Абас също посети Русия.

Руският президент каза, че Кремъл ще подкрепи усилията на палестинските управници насочени към улесняване на мирния процес в Близкия изток.

„Сега въпросът за организиране на международна Близкоизточна конференция е на дневен ред,“ коментира палестинският лидер. Според него на конференцията трябва да се достигне до „определяне на принципите за достигане до мирно разрешение на проблемите в Близкия изток.“

Информацията е от БНР и ТАСС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *