Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Таийп Ердоган се срещнаха в руския курорт Сочи в сряда, където обсъдиха ситуацията в Сирия и отношенията между страните си.

Те се обединиха около извода, че двустранните им отношения са преминали период на затруднения, но той е преодолян и те са се върнали към „нормално партньорско взаимодействие“.

„Преди известно време нашите двустранни отношения бяха тествани за тяхната сила. Сега уверено можем да кажем, че периодът на възстановяване на руско-турските отношения е завършен и ние се връщаме към нормално партньорско взаимодействие“, заяви Путин по време на пресконференция.

В края на 2015 година двете държави втвърдиха тона, след като турски военни свалиха руски боен самолет на турско-сирийската граница.

Ердоган заяви, че с Путин са се съгласили да бъдат вдигнати всички търговски ограничения между страните, освен за забраната на внос на домати от Турция за Русия. Не бяха дадени обаче конкретни срокове кога ще стане това.

Наскоро Турция наложи 130% вносен данък на руски продукти, включително пшеница. След срещата руският заместник министър-председател Аркади Дворкович, коментира, че износа на руска пшеница за Турция може да бъде възстановен до дни, но ограниченията за турски домати ще останат активни в „някаква форма“ за поне три години.

Друг въпрос, който обсъдиха двамата президенти, е възможността Турция да поръча от Русия S-400 противоракетна система.

Ердоган покани Путин да присъства на срещата на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество на 22 май в Истанбул. Руския президент заяви, че ще бъде изпратена подходяща делегация.

Държавният глава на Русия също отбеляза и увеличаването на руските туристи в Турция, уточнявайки, че 1/3 от руснаците, които пътуват в чужбина за майските празници избират Турция.

Путин предложи помощта на страната си, за да помогне на Турция да се бори с тероризма, който се цели в туристическа инфраструктура.

Двамата лидери обсъдиха продължаващата война в Сирия.

Русия и Иран са основни военни съюзници на правителството на сирийския президент Башар ал-Асад, докато Турция подкрепя някои опозиционни групи, които се опитват да свалят правителството.

При последните мирни преговори на 3-и май в казахстанската столица Астана опозиционните представители обявиха, че приключват участието си в разговорите с властта в Дамаск.

Опозиционните делегати заявиха, че предложенията на Москва за създаване на „безопасни зони“ в Сирия не са приемливи, допълвайки, че те ще искат повече яснота и детайли за плана на руските представители в Астана.

Руският и турският президент дадоха своята подкрепа за създаване на такива зони, или „зони на деескалация“ в Сирия, като мярка за облекчаване на хуманитарната криза в страната. По думите на руския президент, тези зони може да бъдат и без полети. Според него идеята е била подкрепена и от американския президент Доналд Тръмп по време на разговора им на 2-и май.

Снимка: kremlin.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *