Руският президент Владимир Путин е казал в разговор с американския си колега Барак Обама, че властите в Украйна трябва да прилагат Минското споразумение за украинския конфликт, става ясно от официално съобщение на Кремъл.

„Двамата лидери са потвърдили намерението си да работят с отделните страни в спора и за неговото разрешаване,” се казва в още в съобщението.

Преди две седмици Нормандската четворка (Русия, Германия, Франция и Украйна) беше в Париж, в опит за разрешаване на конфликта в Украйна на равнище външни министри.

Начинанието на доведе до достигане на споразумение за период за провеждане на избори в югоизточния украински регион Донбас. Външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че украинският му колега Павел Климкин се е противопоставил на предложение за насрочване на изборите през юни. Като резултат не беше установен план за действие за по-нататъшно разрешаване на проблема.

Все пак участниците в срещата настоятелно призоваха конфликтните страни да създадат до 30 април механизъм за предпазване от нарушения на прекратяването на огъня в Донбас, съобщава ТАСС. Предложения за осигуряване на мерки за сигурност по време на избори в региона трябва да бъдат предадени в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE) до 31 март.

Минското споразумение беше подписано на 12 февруари 2015 година, в т.нар. „Нормандски формат”, от руския президент Владимир Путин, германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и украинския президент Петро Порошенко.

Основните моменти в документа са свързани със спиране на огъня в югоизточния регион, оттегляне на военна техника, размяна на затворници, местни избори в Донбас и конституционна реформа в Украйна.

Свързани новини:

Нормандската четворка се споразумя за избори в Украйна преди края на юли

Един коментар за “Путин към Обама: Украйна трябва да прилага Минското споразумение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *