Чрез обграждане на Русия със системи за противоракетна отбрана, НАТО подкопава стратегическите баланси и подклажда нова оръжейна надпревара. Това заяви пред американския режисьор Оливър Стоун, руският президент Владимир Путин.

По думите му разполагането на военни системи на НАТО е „голяма, фрапантна грешка”.

Във втората част на документалния филм на Стоун „Интервютата с Путин”, руският държавен глава определя действията на военния алианс в близост до руските граници като враждебни и голямо предизвикателство за сигурността и допълва, че Москва няма да гледа безучастно.

“Има две заплахи за нас, за Русия. Първата е разполагането на ракетни прехващачи в непосредствена близост до нашите граници в източноевропейски страни, а втората заплаха е, че тези противоракетни установки, може да се пренастроят изстрелване на атакуващи ракете”, коментира Путин пред Стоун.

Той отбеляза, че НАТО не показва признаци на забавяне с плановете си за разполагане на системите и на военни кораби в моретата, в близост до руските граници и в Аляска.

Поради тази причина алиансът не оставя друг избор пред Русия освен да „даде подходящ отговор на всички тези действия”, каза руският президент.

“Ние трябва да запазим т.нар. стратегически баланс”, допълни Путин.

В кратко видео за предстоящото интервю, руският президент заявява, че веднъж щом дадена страна се присъедини към Северноатлантическия алианс, тя се отказва от част от суверенитета си и на практика се превръща във „васал”.

В един от разговорите с Оливър Стоун, Владимир Путин разкрива, че е предложил преди години, по време на срещата си с американския президент Бил Клинтън, Русия да се присъедини към НАТО. Но докато Клинтън е заявил, че „няма нищо против”, американската делегация е била шокирана от идеята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *