Увеличаването на военното присъствие на НАТО близо до руските граници наруши баланса на силите в региона, заяви руският президент Владимир Путин и се зарече да отговори на действията на алианса, но без да се впуска в скъпа надпревара по въоръжаване.

НАТО разкри своите анти-руски намерения като разположи военни части в Полша и Балтийските републики и изгради противоракетни установки там, коментира Путин пред руски дипломати в Москва, цитиран от радио „Свободна Европа“.

„Всичко това е насочено към подкопаване на военния паритет, който се формираше през десетилетията,“ каза руският държавен глава.

НАТО разположи оръжия и войници, за да успокои притесненията на членките си от Източна Европа във връзка с действията на Русия в Украйна.

Москва от своя страна смята противоракетния щит на НАТО като топ заплаха за сигурността на Русия и планира да създаде 3 нови дивизии в югоизточния си регион, за да противодейства на алианса.

„Не възнамеряваме да се поддаваме на тази милитаристична ярост, но изглежда, че това е, към което те [НАТО] ни тласкат, да провокират скъпа и безсмислена надпревара по въоръжаване“, заяви руският президент и допълни: „Това нямa да стане. Но ние няма да сме слаби. Винаги ще можем адекватно да се защитим.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *