Раздялата между БСП и АБВ е голям подарък за ГЕРБ, заяви бившият президент на България Георги Първанов в предаването „Здравей България“ по Нова телевизия.

„Разбива се единството в лявото. Но едно механично обединение на лявото не е достатъчно работещо. Ние ще играем за един силен резултат, за един добър успех, за балотаж”, заяви Първанов.

Лидерът на партия АБВ  посочи, че решението за кандидатурата на партията ще стане ясно в периода между 10 и 20 септември. Първанов каза, че след радялата с БСП кандидатурата му, заедно с тази на Ивайло Калфин, съответно за президент и вицепрезидент, остава „на дневен ред“

„Има и други, които ще разгледаме внимателно. Сега не бързаме”, посочи бившият държавен глава. Според него Мая Манолова и Татяна Дончева биха били силни кандидати за президентския пост.

Първанов каза, че АБВ към момента има подкрепата на движението „Гергьовден“.

Той отново изрази мнение за нуждата от увеличаване на президентските правомощия.

„Бих могъл да бъда много по-полезен при една промяна в Конституцията в посока към засилени президентски правомощия, ако искате дори към президентска република, защото тогава бих могъл да дам повече, отколкото съм дал през два мандата, в които имам самочувствието на един успешен президент”, заяви Първанов.

За ген. Румен Радев и БСП Георги Първанов заяви: „Г-н Радев беше употребен. Може да направите изводи чий човек е”.

„Ние направихме безброй компромиси, играхме честно в този процес. Някой друг направи обратния завой”, каза лидерът на АБВ.

„Предлагахме инициативен комитет, който да издигне неговата кандидатура, тя да е надпартийна. Това вече се промени, г-жа Нинова го приватизира. Тя го вика през ден на „Позитано”. От потенциал това да бъде национална фигура, Радев се превърна във фигура на един човек”, посочи Първанов и допълни: „Не само го свалиха от въздуха, където е неговата стихия. Те го вкараха в хангара, те го натикаха в една политическа централа, от което неговата кандидатура само губи”.

Още новини на тема Президентски избори България 2016 може да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *