Както Ви съобщихме в началото на месец ноември, от 2018-а година белгийските пътни такси ще влязат в сила и за някои местни пътища във Фландрия. Целта на правителството е да се бори с превозвачите, чиито камиони заобикалят основните пътища, за да избегнат плащане на пътни такси.

Засега тол таксите ще бъдат въведени само за 6 секции на местни пътища във Фландрия:

  • N14 – от пресечката с R16 до пресечката с E34;
  • N35 – Deinze – Tielt;
  • N35 – Pittem (от пресечката с N50) до пресечката с N330;
  • N42 – от пресечката с N8 до валонската граница;
  • N43 – от пресечката с R8 до тази с R4;
  • N73 – Heppen – Kinrooi (до пресечката с N762).

7/11/2017 Белгийските пътни такси ще бъдат задължителни следващата година за някои местни пътища във Фландрия. Таксите за изминат участък в областта ще бъдат въведени от 1-и януари 2018-а година.   

Белгийското правителство е взело това решение въз основа на анализ на интензивността на трафика в 451 секции от местните пътища във Фландрия, съобщават местни медии. Резултатите са били сравнени с анализа, направен преди въвеждането на автомобилния данък в Белгия. При 73 от пътните секции се наблюдава „значително увеличение на трафика на товарни автомобили”.

Засега пътните такси ще бъдат въведени само за 6 местни пътища във Фландрия с обща дължина 150 км. Белгийските власти все още не са посочили кога точно ще се приложат промените.

За останалите 67 маршрута правителството обмисля алтернативни решения като адаптиране на инфраструктурата. Белгийците се опасяват, че новите такси ще пренасочат трафика към вторични пътища, пресичащи жилищни квартали или райони с образователни институции.

Снимка: Rafaël Delaedt, Wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *