Европейската комисия ще предложи за коли, камиони, автобуси и ванове да се плащат по-високи тол такси, колкото по-високи емисии на вредни газове се отделят.

Предложението все още не е финализирано, но с него за пръв път ще се установят общоевропейски принципи за пътните такси за автомобили, автобуси и камиони, включително и такива, които мотористите трябва да плащат, според изминатото разстояние.

Така средното равнище на таксите ще е горе-долу постоянно, а превозните средства, които замърсяват въздуха повече, ще плащат и по-високи такси, респективно по-„чистите“ превозни средства ще плащат по-малко. Тежкотоварните автомобили са малка част от всички превозни средства, но са отговорни за една трета от емисиите на въглероден диоксид в Европейския съюз.

Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) заяви, че подкрепя предложението на Комисията, стига то да промотира по-ниски емисии в реални условия, както и да осигурява честна конкуренция между различните типове превозни средства, вкл. по характеристики като гуми, тегло и аеродинамика.

Ако идеята бъде одобрена, това вероятно ще стимулира транспортните компании да бъдат по-ефективни, тъй като ще увеличи разхода им на километър. Следователно, те ще бъдат окуражени да подновяват автопарковете си с по-екологични возила.

Предложението няма да принуди страните-членки да въведат схеми за таксуване за коли или камиони, но ще установи правила, които всяка подобна схема ще трябва да уважи, за да бъде приложена.

Ако подобни политики бъдат приети, винетките като вариант за плащане на пътни такси, ще трябва да отпаднат. Превозвачите не одобряват идеята за отмяната им, тъй като те са по-евтини, а въвеждането на базирано на изминато разстояние таксуване ще създаде нуждата от допълнителни инвестиции в по-скъпи устройства за камионите.

Очаква се предложенията на ЕК да бъдат публикувани на 31 май, след като те трябва да бъдат гласувани в Европейския парламент и от държавите-членки на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *