Модерните технологии навлизат все по-бързо в ежедневието ни. Представете си, че пътните знаци ви записват, когато използвате мобилния си телефон докато шофирате. Звучи невероятно, но идеята вече е реалност.

В Норфолк, Великобритания, властите вече са инсталирали тестово 4 пътни знака. От компанията Westcotec, които са отговорни за внедряването на системата, се надяват, че новите устройства ще дадат стимул на шофьорите да бъдат по-отговорни на пътя.

Самата система се състои от две части, които са взаимозависими. Първата част е антена, която може да хваща различни мобилни сигнали, вкл. 2G, 3G, 4G to GPRS (General Packet Radio Service, предаване на пакетни данни в GSM мрежи). Вторият елемент е LED дисплей. Ако системата засече сигнал от мобилен телефон, на екрана се появява знак, който присветва в червено. Той напомня на водачите, че трябва да се фокусират върху пътя, вместо да използват телефоните си.

Пътният знак е видим и се откроява от околната среда.

Системата е създадена още през 2014-а година. Едва сега обаче е въведена по британските пътища. Тестът в Норфолк започна на 10 юли и ще продължи 16 седмици.

Идеята беше приета добре и скоро подобни пътни знаци ще има и по още пътища в Кралството. Различни транспортни организации от САЩ, Словения, Белгия и др. Проявяват интерес да въведат системата в своите държави.

Разработката на Westcotec обаче не е създадена с цел хората да бъдат наказвани или глобявани. Целта е само да бъдат информирани шофьорите за потенциални заплахи. Засега тя няма да бъде използвана от органите на реда, за финансови наказания.

Не рискувате глоби

Знаците също така все още не са оборудвани с камери. Затова шофьорите не трябва да се притесняват, че ще бъдат снимани. Системата ще регистрира единствено броя на активните мобилни телефони в колите, които ще минат покрай знаците.

Всъщност технологията все още не може да определи сама кой в колата използва телефон. Знакът ще светне в червено, независимо дали пасажер или шофьор използва мобилното устройство. Резултатите от теста няма да бъдат напълно надеждни. Westcotec взима предвид  допустима грешка в измерванията, за да увеличи коректността.

Припомняме, че в Обединеното кралство с шофьорите са рискуват да бъдат получат сериозни глоби, ако използват мобилните си телефони, докато са в движение. През месец март 2017 година правителството затегна мерките. Глобите започват от 200 паунда и 6 наказателни точки, а стигне ли се до съд, глобата е 2 500 паунда.

Снимка: Westcotec

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *