Заместник-посланикът на Северна Корея в ООН, Ким Ин-ньон, предупреди, че кризата на Корейския полуостров е „достигнала критична точка и ядрена война може да избухне всеки момент.“

Пред Общото събрание на ООН севернокорейският дипломат определи страната си като единствената в света, която е поставена пред „толкова екстремна и директна ядрена заплаха“ от САЩ.

Той обвини Вашингтон, че подготвя тайна операция, с която да бъде премахнат върховния лидер на Северна Корея. По думите му ядреният арсенал на Пхенян е нужен за самозащита, той е „ценен стратегически актив“.

Дипломатът на пропусна да отбележи, че „цялата американска територия“ е в обхвата на Пхенян и „ако САЩ си позволи да нападне дори инч от нашата свещена територия, няма да избяга от суровото ни наказание в никоя част на света.“

В същото време Ким Ин-ньон заяви, че Северна Корея подкрепя пълното елиминиране на ядрени оръжия по целия свят, но не и преди Вашингтон да се откаже от своя ядрен арсенал.

Въпреки нарастването на санкциите срещу Пхенян, страната продължава да развива ядрените си и балистични програми и осъществява редовно тестове.

В понеделник Русия също се присъедини към санкциониращите, след като президентът Владимир Путин подписа декрет от 40 страници, с който се ограничава икономическото, научното и технологичното сътрудничество с КНДР и 11 севернокорейци, свързани с ядрената програма на страната.

Междувременно Съединените щати проведоха петдневни военноморски операции със Южна Корея в близост до Корейския полуостров, което беше определено от Пхенян като провокация.

Снимка: Daniel Foster, flickr

3 коментара за “Всеки момент може да избухне ядрена война, предупреди посланик на Северна Корея в ООН

 • 13 ноември 2017 в 08:33
  Permalink

  Ако някоя от страните изглупее и изстреля макар и една от тези умни ракети..то това ще е началото на 3та световна война,няма да бъде пощаден никой,казват че във света има толкова натрупано оръжие,че може 2 пъти да бъде изпепелен целия свят…боже..боже,дано не става!

  Отговор
  • 15 януари 2018 в 11:08
   Permalink

   Хахa тези представи са наистина смешни. Живеем на една наистина красива, прекрасна, малка, нищожна по обем планета и на тази нищожно малка планета сме обявили, че има глобални проблеми.. това е абсолютен парадокс. Не може на една „прашинка“ да има глобални проблеми определено това е част от нашето его.. Искаме да покажем колко сме важни, колко е важна нашата планета , от нашата планета зависи цялата вселена…. Това за мен е чиста форма на невежество ! Относно войната, да ще има тежки моменти на земята, да ще има страдание, да ще има смърт имало ги е преди има ги сега ще ги има и за в бъдеще. Ние сами си ги докарваме нещата, те са функция на нашето мислене и нашият начин на живот. Но аз не вярвам нито в краят на света нито в краят на цивилизацията, ако тази цивилизация в тази и форма и тези идеали приключи това би било добрата новина, аз лично нямам търпение ако може утре да приключи тази цивилизация , но не и човечеството това между другото е много лесен сценарии.. Във една нова цивилизация и култура ако ние се прекланяме пред другият човек ние няма как да сбъркаме, аз мисля, че човекът тепърва ще го откриваме, ние трябва тепърва да приветстваме човекът. Това е голям шанс да сме на ръбът малко преди новият прилив.

   Отговор
 • 26 декември 2017 в 11:31
  Permalink

  ДО КОГА СВЕТЪТ ЩЕ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ПСИХОПАТИ?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *