Заместник-посланикът на Северна Корея в ООН, Ким Ин-ньон, предупреди, че кризата на Корейския полуостров е „достигнала критична точка и ядрена война може да избухне всеки момент.“

Пред Общото събрание на ООН севернокорейският дипломат определи страната си като единствената в света, която е поставена пред „толкова екстремна и директна ядрена заплаха“ от САЩ.

Той обвини Вашингтон, че подготвя тайна операция, с която да бъде премахнат върховния лидер на Северна Корея. По думите му ядреният арсенал на Пхенян е нужен за самозащита, той е „ценен стратегически актив“.

Дипломатът на пропусна да отбележи, че „цялата американска територия“ е в обхвата на Пхенян и „ако САЩ си позволи да нападне дори инч от нашата свещена територия, няма да избяга от суровото ни наказание в никоя част на света.“

В същото време Ким Ин-ньон заяви, че Северна Корея подкрепя пълното елиминиране на ядрени оръжия по целия свят, но не и преди Вашингтон да се откаже от своя ядрен арсенал.

Въпреки нарастването на санкциите срещу Пхенян, страната продължава да развива ядрените си и балистични програми и осъществява редовно тестове.

В понеделник Русия също се присъедини към санкциониращите, след като президентът Владимир Путин подписа декрет от 40 страници, с който се ограничава икономическото, научното и технологичното сътрудничество с КНДР и 11 севернокорейци, свързани с ядрената програма на страната.

Междувременно Съединените щати проведоха петдневни военноморски операции със Южна Корея в близост до Корейския полуостров, което беше определено от Пхенян като провокация.

Снимка: Daniel Foster, flickr

Споменаване на “Всеки момент може да избухне ядрена война, предупреди посланик на Северна Корея в ООН” в

  • 13 ноември 2017 at 08:33
    Permalink

    Ако някоя от страните изглупее и изстреля макар и една от тези умни ракети..то това ще е началото на 3та световна война,няма да бъде пощаден никой,казват че във света има толкова натрупано оръжие,че може 2 пъти да бъде изпепелен целия свят…боже..боже,дано не става!

    Отговори

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *