Ден, след като САЩ и Япония се съгласиха да увеличат ролята си в спорните води на Южнокитайско море, японският министър на отбраната заяви, че страната му няма да участва в американските военни патрули в района.

На среща в събота между министър Томоми Инада и секретаря по отбраната на САЩ Джим Матис, Инада обеща увеличаване на ролята на Токио: „Казах, че свободата на навигационните операции и други действия на американските сили в Южнокитайско море допринасят за установяване на воден ред, базиран на върховенството на закона, и аз подкрепям тези усилия. Ние се съгласяваме, че включително с инициативи за изграждането на капацитет, ние ще увеличим ангажираността си в Южнокитайско море.“

Още по темата:

Китай предупреди Япония да не си „играе с огъня“ като се включва в патрули със САЩ в Южнокитайско море

Кери: Китайска зона за въздушна отбрана в Южнокитайско море ще бъде „дестабилизиращ акт“

Китай веднага отправи критики срещу споразумението между Вашингтон и Токио и предупреди САЩ да не създава проблеми в региона. След тези предупреждения японската страна изглежда преосмисли обещанието си и в неделя подчерта, че няма да предлага никакъв военен капацитет на САЩ.

По време на първото си посещение в Азия секретарят по отбраната на САЩ заяви в Токио, че администрацията на президента Доналд Тръмп ще уважава договорът за сигурност между Съединените щати и Япония и ще пази страната на изгряващото слънце от всякаква агресия.

Напрежението между САЩ и Китай също продължава да нараства, след като американските военноморски сили продължават да разполагат военни кораби и самолети в непосредствена близост до спорните острови в Южнокитайско море, с твърдението, че целта е да се гарантират принципите на свободата на навигация в международни води. Вашингтон също така проведе и няколко военни учения в региона.

Пекин, от своя страна, засилва военизирането в Южнокитайско море. В региона, между бреговете на Китай, Виетнам, Филипините, Малайзия и Бруней, се намират островите Спратли (Spratly), състоящи се от над 750 островчета, атоли и рифове. Всички споменати държави твърдят, че имат права върху архипелага.

Снимка: U.S. Navy; Dominique Pineiro

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *