Скоро в Европа ще се инсталират нови устройства за дистанционно следене на нивото на вредните емисии на превозните средства. Сензорите ще работят на принципа на радарите и ще издават глоби на тези, които отделят прекалено много замърсители. Първите такива устройства вече бяха представени в Мадрид.

Като част от европейския проект LIFE GySTRA два пътни сензора ще започнат тази година да следят равнището на вредните емисии в реално време в испанската столица. Това са първите детектори от този тип в Европа, пише испанският вестник „Ел Еспаньол“. Ако тестовете в Мадрид са успешни, технологичното решение ще бъде въведено и в други европейски градове.

Новите устройства ще могат да засичат емисии на въглероден моноксид (СО), оксиди и азотни оксиди (NO, NO2), както и въглероден диоксид (СО2). Те използват RSD + система за дистанционно отчитане, която анализира концентрацията на замърсители. Този тип сензори се базира на оптически технологии, използващи инфрачервени лъчи и ултравиолетови лъчи с нисък интензитет. Те се използват за измерване на действителното ниво на отделяните от превозните средства  вредни емисии.

Работата на радарите ще е да засекат сериозни аномалии и да се глобяват собственици на превозни средства, които проявяват небрежност или вършат измами, свързани с манипулации в системите за намаляване на вредните емисии (например чрез отстраняване на филтъра за частици или EGR клапаните).

Снимка: Jeff Kubina

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *