Повишаването на сигурността на европейските граждани и засилването на мерките за борба с нелегалния трафик на хора към Европейския съюз са били водещите акценти по време на неформалноto заседание на Европейския съвет в Малта в петък, коментира президентът Румен Радев пред български журналисти след края на форума.

На срещата на върха във Валета европейските лидери приеха обща декларация, посветена на овладяването на маршрута за трафик на хора през Централното Средиземноморие.

Само за последната година броят на мигрантите от Либия към Малта и Италия надхвърля 180 000 души, от които стотици са загинали при преминаването на Средиземно море, заяви българският държавен глава.

За България е изключително важно с повишено внимание да следи и региона на Източно Средиземно море и сухопътните маршрути в Източна Европа, които гарантират и сигурността на българските граници, e подчертал по време на срещата Радев. Той беше категоричен, че страната ни трябва да разполага с адекватни способности за реакция в случай на внезапно увеличаване на миграционния натиск към България, която е и външна граница на ЕС.

По време на Европейския съвет всички лидери са се обединили около позицията, че въпросите в сферата на сигурността и отбраната са общ приоритет и са постигнали съгласие за увеличаване на отделяните средства за сигурност и отбрана.

Радев е проведе и разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел. Той и е благодарил за подкрепата, която страната ни получава за реформирането на своята съдебна система и за укрепването на охраната на българските граници. Меркел от своя страна е подчертала пред президента Радев и интереса на Германия да увеличи инвестициите си в българската икономика и е призовала за бързото завършване на предприетите съдебни реформи.

Снимка: Прессекретариат на Президента

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *