Президентът Румен Радев определи като „напълно прозрачна“ процедурата за избор на изтребителите „Грипен“ и изрази мнение пред БНТ, че премиерът Бойко Борисов е подведен от своите съветници по въпроса за избор на бойни самолети за армията.

Държавният глава направи коментара си в Ню Йорк, където е на посещение за сесията на Общото събрание на ООН.

В понеделник министър-председателят се усъмни, че „Грипен“ са най-добрият избор за българските ВВС. Борисов посочи също, че в момента модернизирането на сухопътната военна техника е по-належащо от превъоръжаването на военновъздушните сили.

Румен Радев се обърна към премиера с призив „да не дели страната и важните сектори на порции“. „Националната сигурност не се гради на ежедневна смяна на позициите. Това е стратегическа сфера“, каза президентът и допълни: „Мога да посъветвам министър-председателя, наистина да си организира добре всички съветници, които работят за него, и своята парламентарна група да четат. Нека да не го заблуждават с глупави становища.“

Държавите-членки на ООН трябва да представят своите предложения и да постигнат консенсус за предприемането на реформи, които да увеличат ефективността в работата на Организацията и да ускорят процеса по  вземане на решения в случаи на кризи, коментира още пред български медии президентът, по повод очакваните резултати от 72-ата сесия на Общото събрание на ООН. „Кризите възникват и се развиват много бързо, а постигането на консенсус понякога изисква твърде много време“, подчерта държавният глава.

Снимка: facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *