Намесата на Турция в нашите избори е факт и това е абсолютно недопустимо, заяви в петък за предаването „Панорама” по БНТ президентът Румен Радев.

Той подчерта, че Турция е наш съсед, приятел и партньор и ние държим да поддържаме едни силни добросъседски отношения.

„Искам да призова за повече спокойствие. Да не се ескалират емоциите покрай тази намеса. Българските институции и компетентните служби работят активно за пресичане на всеки опит за намеса в нашия изборен процес и в нашите вътрешни дела. И те се ползват с моята безусловна подкрепа”, каза още държавният глава и допълни, че е важно въпросът да се постави в рамките на Европейския съюз: „Още на 9-ти март, по време на Съвета, споделих и поставих въпроса за ситуацията в България по отношение на тази намеса и нашите действия. Вчера проведох среща с посланиците на Германия, Австрия, Холандия и Франция, на която анализирахме ситуацията. Уточних много ясно, че ескалацията на напрежението по оста ЕС-Турция рефлектира най-силно в България, защото рискът е най-силен за нас. Ние сме на първа линия. ЕС трябва да има ясна, единна позиция и ние очакваме наистина по-бързо решение от ЕС, солидарно решение.”

Припомняме, че на 16 март ДАНС обяви трима турски граждани за заплаха за националната сигурност, в следствие на което им беше наложена 5-годишна забрана за влизане в страната. Според агенцията за национална сигурност единият е създавал антибългарски настроения в райони със смесено население, което е срещу териториалната цялост и единството на България. По данни на източник на bTV, един от тримата е агитирал за автономност.

По друга тема, подновените санкции на ЕС срещу руски граждани, президентът Радев заяви, че санкциите вредят като разединяват на Европа и то точно в момент, когато тя трябва да стои обединена. „Санкциите трябва да се решават на политическо ниво. А България трябва да има единна външна политика, а не външни политики – всяка институция да си прави своя политика. За санкциите трябва да има единно консолидирано решение и на българския парламент, който в момента липсва, и на правителството, и на президента“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *