Проповядването на радикален ислям ще се наказва със затвор до 3 години или с глоба до 5 000 лева. Предложението на Патриотичния фронт (ПФ) беше прието днес на първо четене в Парламента.

За промените в Наказателния кодекс депутатите гласуваха съответно със 106 гласа „за”, 3 – „против” и 10 – „въздържал се”. ДПС не участваха в гласуването.

Днешния вот идва, след като на 15 юни народните представители одобриха на първо четене забрана за забулване на обществени места.

Според приетото днес (23 юни) предложение идеологията „радикален ислям“ се проповядва от лице, което с думи, действия или разпространение на текстове или символи агитира за някоя от следните идеи: създаване на Ислямска държава (Халифат); за налагане законите на шериата над светските; за насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение, характерни за исляма или пропагандира насилие във вид на свещена война (джихад) срещу представители на друга религия. Същото деяние е налице, когато се набират последователи или средства в подкрепа на терористични организации, чиято идеология е базирана на исляма или се извършва агитация в полза на такива организации.

От ДПС изразиха недоволство, че не са потърсени мненията на специалисти от мюсюлманската общност. Депутатът от ДПС Али Осман Имамов  заяви, че в текстовете има обидни за мюсюлманите тези: „Религията се използва за политически цели. Ние сме против, разбира се, против всякаква радикализация. Омръзна ни обаче някой да стане от тази висока трибуна и да ме убеждава, че моята религия създава терористи.” Той отбеляза, че целта е някои от колегите му да поддържат антиислямисткия тон и да насаждат омраза.

Лидерът на ПФ Валери Симеонов отхвърли обвинението, че има политически цели: „Няма такова нещо. В България религията се използва за политически цели единствено от представителите на радикален ислям, ДПС и производните му.”

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров призова за подкрепа на първо четене на текстовете сега, а преди второто четене да се включи радикализацията и на други религиозни деноминации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *