Куриерската компания „Рапидо Експрес енд Лоджистикс“ ООД България подписа в началото на седмицата стратегическо споразумение за присъединяване към европейската мрежа на DHL Parcel.

Продължаващото разширяване на мрежата на DHL Parcel в сътрудничество с местни партньори в нови четири държави – България, Ирландия, Румъния и Хърватия, е в съответствие със стратегията на компанията да продължи развитието на европейския пазар за електронна търговия и да предлага на клиентите си възможно най-широкообхватната инфраструктура. Конкретната цел е да се установи присъствие във всички ключови европейски пазари за електронна търговия до края на 2018 г.

„Присъединяването ни като единствен партньор за България към тази паневропейска мрежа е висока оценка за всичко, което сме изградили в „Рапидо“ (…) По-важното е, че българските ни клиенти реално ще се възползват от доказаните стандарти и от възможно най-широкообхватната куриерска структура в Европа, получавайки достъп до мрежа от над 50 000 офиса. Същевременно цената ще е достъпна и за онлайн търговците“, каза Радослав Крумов, управител на RAPIDO.

Днес около шест милиарда търговски електронни пратки се доставят в рамките на Европа всяка година като Германия, Франция и Великобритания са най-обширните пазари за електронна търговия. И дори, ако индустрията процъфтява като цяло, пълният потенциал далеч не е изчерпан в областта на трансграничната електронна търговия.

Според Евростат, 55% от интернет потребителите в Европа вече пазаруват онлайн, но само 32% от тях правят това и извън страната си.

Чрез разширяване на мрежата си, DHL Parcel Europe ще предлага услуги, които отговарят на стандартите на DHL в 26 държави, като предлага на онлайн търговците предимствата на единна мрежова инфраструктура и разширен и стандартизиран набор от услуги на всички тези пазари.

В резултат на тези нови партньорства, DHL има за цел да промотира дългосрочния растеж на електронната търговия в България, Ирландия, Хърватска и Румъния и да се възползва от създадения от тях потенциал за трансгранична търговия. За тази цел DHL Parcel Connect е дефиниран като стандарт за обслужване на трансграничните доставки на бизнеса към клиенти. В бъдеще онлайн търговците ще могат да получат същото високо качество на доставка в тези четири страни, както вече очакват от DHL Parcel Europe. Например, времето за доставка за доставка и връщане ще бъде съкратено благодарение на доставките в събота и стандартизираните процеси. Четирите партньора ще въведат и нови услуги, вкл. уведомяване на получателите за очакваното време за доставка на техните поръчки и възможността да поискат алтернативна дата и място на доставка. Ще бъде въведено и потребителски насочено решение за връщане на пратките от клиентите.

Източник: rapido.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *