Горивото допринася за над 1/3 от разходите на превозвачите. Съвсем логично е постоянно да се търсят начини за намаляването им.

За всяка компания, притежаваща повече от 1-2 превозни средства, първият избор би бил използването на карти за гориво.

С тези карти собствениците може да разчитат на различни отстъпки от цената за литър гориво. В какъв размер ще бъдат те, зависи от мястото, където се зарежда и разбира се от количеството. За собственици на един камион подобна карта не би имала значение по отношение на отстъпки от цената, тъй като те не зареждат гориво в достатъчно големи количества.

За постигането на още по-голяма отстъпка различни компании могат да се обединят в групи и да договорят карта за гориво с още по-изгодни условия. Подобна практика е популярна в Полша, където, според председателя на Полския транспортен съюз, Лешек Луда, цените на дизела за членовете на една такава група може да паднат дори под цените на едро, пише trans.info

По-евтиното гориво обаче не е достатъчен фактор за това да се намалят разходите по това перо. От особено значение е дали шофьорите карат икономично (и дали крадат гориво – което няма да обсъдим в тази статия). За тази цел инвестиране в курсове за икономично каране на камион, е много добро решение. Подобряването на стила на шофиране може да доведе до намаляване на разхода с 2 до 5 литра на 100 км, твърдят инструктори.

Друг важен момент е правилната поддръжка и товарене на камиона. Правилното натоварване на гумите минимизира коефициента на триене, а добавянето на спойлери ще подобри аеродинамиката.

Според изследване на канадското Министерство на природните ресурси, правилното настройване на спойлерите над кабината, така че да не изпъкват над полуремаркето, би допринесло за намаляване на разхода на гориво с 6 до 8%. Допълнителни 2-4% спестявания ще дойдат и от страничните спойлери.

Не на последно място по важност е правилната грижа за двигателя на камиона, свързана с редовна смяна на масло и използване на по-хубаво гориво. Според производителите премиум дизелът предпазва горивната система от мръсотия и корозия и увеличава експлоатационния и живот.

В заключение, за да се спестят разходи от гориво, е нужно да се направят определени инвестиции в обучение, поддръжка и подобряване на автопарка, но също така да се избира разумно по отношение на карти за гориво и отстъпки на бензиностанции.

Снимка: IRU

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *