Според прогнози на Белгийския Институт за пътен транспорт и логистика (ITLB), разходите за местен и международен транспорт в Белгия ще скочат значително от следващата година. Един от основните двигатели на поскъпването е увеличението на тол таксите в Германия.

В случая с транспорта в рамките на държавата, Институтът предвижда разходите да нараснат от 5.52% до 6.39%. При международния транспорт процентите варират между 3.60% и 6.08%. Тези цифри са значително по-високи от прогнозите, подготвяни от ITLB през предходни години.

Поскъпването е описано по-конкретно за някои ключови дестинации. Например, транспорт от Белгия до Германия ще струва с 6.08% повече спрямо 2018 г. По линията Белгия-Франция увеличението ще е 4.42%, а най-малка е прогнозата за поскъпване в посока Испания – с 3.83%.

За пръв път Институтът взима предвид разходите, които имат компаниите във връзка с намаляването на средната скорост по тези маршрути с 2 км/ч, както и свързаните задръствания по пътищата.Прогнозата включва множество параметри, сред които:

  • Индексиране на заплащането с +2.10% от 1 януари 2019 г.;
  • Поскъпване на цената на горивата спрямо средните повишения през последните 5 години (до 1 ноември 2018 г.);
  • Рязко поскъпване на тол таксите в Германия, влизащо в сила от началото на следващата година;
  • Индексация на Валонския данък с 2.3% от 1 януари 2019-а;
  • Поскъпване на пътните такси по магистралите във Франция, средно с 1.60%, както и в Италия и Испания;
  • Очаквано поскъпване на таксите за тунела Фрежус от догодина;
  • Разходи, свързани с увеличение на забавянията, във връзка с понижаване на скоростта по пътищата с 2 км/ч средно за всички маршрути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *